DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Horner támad: És ha Russell sem akar maradni?

Megunta Christian Horner, hogy Toto Wolff „udvarol” Max Verstappennek, és ellentámadásba lendült: miért menne valaki olyan csapathoz, mely kikap az ügyfeleitől?

A Kínai Nagydíjat követően a médián keresztül ismét „egymásra talált” a Mercedes és a Red Bull csapatfőnöke, Toto Wolff és Christian Horner. A csillagosok első embere az elmúlt időszakban többször is hangot adott annak, hogy szívesen látná csapatában az F1-et évek óta rémuralma alatt tartó Max Verstappent, s a téma Sanghajban ismét szóba került.

wolff-2024



Wolff kifejtette, hogy szerinte nem kizárólag az autó versenyképessége játszik szerepet abban, hogy egy versenyző egy adott csapatnál akar-e szerepelni: „Nagyon sok tényező játszik szerepet abban, hogy egy versenyző átigazol-e. Nyilván ha a legracionálisabb szemszögből nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a leggyorsabb pilóta kezébe a leggyorsabb autó kell.”

„De nem hiszem, hogy ez az egyetlen ok, amiért ott maradsz, ahol vagy” – folytatta Wolff. „Egyszerű gondolkodással ez lehet az egyetlen oka, de lehet, hogy néhány emberben ennél több mélység van, és más tényezőket is figyelembe vehet. Szerintem Maxben ez megvan” – fejtette ki az osztrák csapatvezető, aki nem érzi úgy, hogy „meg kellene győznie” Verstappent:

verstappen-suzuka-2

„Úgy gondolom, hogy Max mindenkinél jobban ismeri az autóversenyzést, olyan döntéseket fog hozni, amelyekről úgy érzi, hogy jó neki. Szerintem több tényező is szerepet játszik, de ő az, aki az első dominót le fogja dönteni. Mindenki arra vár, hogy mit fog tenni. Ha én a helyében lennék, 2025-ben is a Red Bullnál maradnék, de nem vagyok Max. Ez a leggyorsabb autó, de vannak még más tényezők is.”

Horner: Talán Russell sem akar a Mercedesnél lenni

Nem sokkal később megkérdezték Christian Hornert Wolff szavaitól, aki nem volt elragadtatva attól Wolff legutóbbi megjegyzéseiről is kérdezték - és a Red Bull-főnököt egyértelműen bosszantották ezek a megjegyzések.

horner-melbourne

„Alaposan meggondolom, hogy mit is mondjak… Beszéltél erről Maxszel?” – kezdte. „Ez végsősoron nem egy darab papírról szól, hiszen tudjuk, hogy 2028 végéig szóló szerződése van. Hanem arról szól, hogy hogyan érzi magát a csapatban, milyenek a csapaton belüli kapcsolatai, és hogyan teljesít.”

„Nem hiszem, hogy Toto problémái a versenyzőivel vannak; szerintem valószínűleg más elemekre kellene koncentrálnia, nem pedig a nem elérhető versenyzőkre. Nem tudom, hányszor kell még elmondania. Már számtalanszor elmondta. Nem fogok ebbe belemenni, szerintem néha csak azért csinálja, hogy zajt csapjon” – mondta Horner.

marko-horner-verstappen

De ez nem volt elég, és alaposan oda is szúrt neki, először az eredményességet illetően: „Ma megelőztük a Mercedes által a modern korszakban megnyert futamok számát, szóval a csapat formában van. Mi a fenéért akarná ő elhagyni ezt a csapatot?”

Aztán folytatta azzal, hogy a Mercedes jelenleg teljesítmény tekintetében ügyfelei, a McLaren és az Aston Martin mögé szorul, és Wolffnak inkább ezzel kellene foglalkoznia: „A Mercedes jelenleg a harmadik csapat az ügyfelei mögött, szóval úgy gondolom, hogy az idejét talán jobban el tudná tölteni, ha a versenyzői piac helyett inkább a csapatra koncentrálna.”

russell-2024-bahrein

És végül arra is rámutatott, hogy talán nem is a Red Bull az a csapat, amelyet szívesen elhagyna saját nevelésű versenyzője, hanem a Mercedes: „Hallotta valamelyikőtök azt, hogy George Russellnek 2025 végén lejár a szerződése? Tudjátok, lehet, hogy nem akarna annyira maradni 2026-ban, tudjátok, a piac mozgásban van.”

A legfontosabb mondandóját pedig a végére hagyta: „Biztosíthatok mindenkit, hogy nincs kétség afelől, hogy Max Verstappen hol lesz jövőre.”

verstappen-saudi-1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: