DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Lance érzékenyebb az autóra, mint én” – Alonso

A spanyol szerint ráadásul olykor ez hasznos az Aston Martin számára, sőt néha még őt is segítik a csapattársai visszajelzései.

Fernando Alonso egyértelműen dominálja az Aston Martin házon belüli csatáját, amióta 2023 elején megérkezett a csapatba. Tavaly az istálló összes dobogóját ő szerezte, s míg a spanyol összetettben negyedik lett, addig Lance Stroll csak a tizedik, s idén is 24–9-re vezet a kétszeres F1-es világbajnok a pontok tekintetében.

f1-alonso-stroll-aston-1



A Kínai Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatón Alonso meg is kapta a kérdést, hogy úgy érzi-e, hogy az Aston Martin – amellyel múlt héten hosszabbított szerződést legalább 2026-ig – köré építi-e a csapatot és az autót, amire reagálva a 42 éves versenyző érdekes gondolatokat fogalmazott meg az ő és Stroll összevetése kapcsán:

„Nem gondolom. Lance és én is igyekszünk a lehető legjobban segíteni a csapatot. Úgy vélem, eltérő vezetési stílussal rendelkezünk egyes körülmények között, két eltérő érzettel rendelkezünk az autóban.”

„Szerintem Lance sokkal érzékenyebb dolgokra, mint én, ami nagyon fontos a csapat számára. Úgy vélem, az az elemzés és visszajelzés, amit Lance adni tud, kulcsfontosságú számunkra és az autó fejlesztése szempontjából. Én kissé ’érzéketlen’ vagyok dolgokra néha, ami nem feltétlenül jó dolog.”

f1-stroll-aston-suzuka

„Mindketten próbáljuk a lehető legjobban segíteni az Astont, és szerintem az irány, amerre fejlesztjük az autót és ahogy a beállításokat véglegesítjük a hétvégéken, pontosan ugyanolyanok. Szóval talán eltérő úton, de ugyanarra a következtetésre jutunk, és szerintem ez a kétfajta stílus egyszerűen jó az Aston számára.”

Amikor konkrétan rákérdeztek Alonsónál, mire célzott azzal, hogy ’érzéketlen’ a volán mögött, a pilóta így felelt: „Néha a problémáinkat megkerülve tudom vezetni az autót. És ez olykor jó dolog, hiszen bármilyen autót bármikor el tudok vezetni és ki tudok hozni belőle 90 százalékot.”

„De az, hogy elérjem az autó potenciáljának 100 százalékát, arra néha nem vagyok képes a csapattársam segítsége nélkül a beállítással vagy egyensúllyal kapcsolatos problémák konkrét részletei kapcsán. Úgyhogy szerintem mindketten több szempontból profitálunk egymásból, és ez jelenleg jó dolog” – méltatta csapattársát Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: