DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Hogy megraboltak-e? Egyértelműen” – Hamilton 2021-ről

Élete meghatározó pillanatának nevezte a hétszeres F1-es világbajnok, ami a 2021-es szezonzárón történt. Még mindig fáj neki, de már megbékélt vele.

Az elmúlt évtized legkiélezettebb és legfeszültebb világbajnoki párharcát vívta 2021-ben a Formula-1-ben Max Verstappen és Lewis Hamilton, akik pontazonossággal érkeztek meg az idényzáró Abu Dhabi Nagydíjra.

Az évad utolsó futamát a rajttól kezdve magabiztosan vezette Hamilton, ám a verseny végén Nicholas Latifi balesete miatt beküldték a biztonsági autót, amely mögött az őt üldöző Verstappen friss lágy abroncsokra váltott – így amikor az utolsó körre újraindították a mezőnyt, a holland megelőzte a britet és elhappolta előle a vb-címet.

f1-hamilton-2021-abudhabi-sc



Az újraindítás körülményei mai napig viták tárgyát képezi, hiszen az akkori versenyigazgató, Michael Masi nem követte az F1-es sportszabályzat betűjét, amikor már a lekörözötteknek küldött körvisszavételi üzenet – amit ráadásul csak a Hamilton és Verstappen közötti öt pilóta kapott meg – körében már a bokszba hívta a safety cart, amelyre elvileg nem lett volna lehetősége, csak a következőben.

Hamilton a történtekkel a rekordot jelentő nyolcadik vb-címétől esett el, ráadásul mivel a Mercedes azóta tévútra került az új szabályrendszerben, immár több mint két esztendeje futamot sem tudott nyerni a 39 éves pilóta.

A GQ által készített friss interjúban előkerült témaként a 2021-es finálé is, amely kapcsán rákérdeztek Hamiltonnál, hogy úgy érzi-e, hogy ellopták tőle az akkori év végi sikert, szavai alapján pedig egyértelműen kirajzolódik, hogy mai napig hajtóerőt jelent számára, ami akkor történt:

f1-hamilton-verstappen-2021-abudhabi-1

„Hogy megraboltak-e? Egyértelműen” – felelte a Mercedes pilótája. „Ismeritek a történetet. De úgy vélem, ami igazán szép volt abban a pillanatban, amit magammal is viszek onnan, hogy az édesapám velem volt. És együtt mentünk keresztül az élet hullámvasútján, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. És azon a napon, amikor a legjobban fájt, ott volt velem, és úgy nevelt, hogy mindig álljak fel és szegjem fel a fejem.”

„És nyilván odamentem gratulálni Maxnak, és nem fogtam fel, milyen hatással lehet ez, de valójában tudatában voltam annak, hogy egy kis-én figyel. Ez életem meghatározó pillanata. Tényleg így gondolom. Éreztem. Nem tudtam, hogyan fogják ezt érzékelni, nem képzeltem el. De határozottan tudtam, hogy a következő 50 méter lesz az, ahol vagy a földre hullok és meghalok, vagy felkelek.”

Amikor arról kérdezték a jövőre a Ferrarihoz igazoló Hamiltont, hogy a mai napig ott él-e a fejében, ami 2021 végén történt, így felelt: „Ha látok róla egy klipet, még mindig érzem. De már megbékéltem vele.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: