DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Jogszerű lett volna Las Vegas blokkolása” – Ben Sulayem

Mohammed ben Sulayem a néhány héttel ezelőtt kirobbant ügy kapcsán rámutatott: az FIA elnöke írja alá az F1-es pályák homologizációját.

Ha nem lenne elegendő a Red Bullnál zajló belső feszültség, néhány hete még a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed ben Sulayem kapcsán is felröppentek hírek arról, hogy egy névtelen bejelentés után etikai vizsgálatot indítottak ellene két ügyben is.

f1-bensulayem-fia



Ezek közül az egyik – és talán a súlyosabb –, hogy az FIA elnöke arra utasította az egyik illetékest, hogy találjanak valamilyen problémát a vadonatúj Las Vegas-i pálya kapcsán, hogy az ne kaphassa meg a homologizációs engedélyt a tavalyi első Formula-1-es nagydíjat megelőzően.

Emlékezhetünk rá: a Las Vegas-i helyszín valóban csak az utolsó pillanatban ment át az ellenőrzéseken – hogy aztán az első szabadedzés első perceiben egy csatornafedél okozzon komoly kárt Carlos Sainz autójában és borítsa fel a csütörtök éjjeli tréningek menetrendjét.

Ben Sulayem most a GP Racingnek nyilatkozva reagált az ügyre: mint az FIA-elnök rámutatott, mivel ő írja alá a homologizációs engedélyeket, jogilag lett volna lehetősége elgáncsolnia a Las Vegas-i eseményt.

f1-lasvegas-2023

„Az FIA elnöke írja alá a homologizációját egy új pályának, vagyis az összes pályának” – magyarázta Ben Sulayem. „Támogattam, pedig mondhattam volna nemet. De amint a csapatom azt mondta, hogy biztonságos… Mivel versenyző vagyok, érdekel a pilótáink és a körülöttük dolgozók jólléte, a saját személyzetünké és a sportbíróké szintúgy.”

„Megcsináltam, nagy dolog volt. Ha nemet mondtam volna, az katasztrofális lett volna az F1 számára. De jogszerű lett volna. De óvatos vagyok, hiszen imádom ezt a sportot. Végső soron mind egy csónakban evezünk. Lehet, hogy különböznek a küldetéseink, de ugyanabban a csónakban evezünk. Nem hagyhatjuk elsüllyedni a sportot” – jelentette ki az FIA első embere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: