DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

A túl sok verseny miatt lázonganak a pilóták

A rekordhosszúságú versenynaptárra panaszkodtak a Formula-1 pilótái, akik személyes, környezetvédelmi és szakmai indokokkal is megalapozták elégedetlenségüket.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjjal megkezdődik az F1 idei rekordhosszúságú idénye. A versenynaptárba 2024-ben 24 futamot sűrített be a széria, a versenyek minden évben egyre növekedő száma pedig egyáltalán nem meglepő a száguldó cirkusz növekvő popularitását tekintve. Akármennyire is jó hír a szurkolóknak, hogy immár szinte minden hétvégén felbőgnek a motorok, muszáj belegondolnunk, mit is jelent ez a Formula-1-ben dolgozók számára.

A pilóták már többször felszólaltak az egyre hosszabbodó versenynaptár ellen, a téma pedig az év első nagydíját megelőző sajtótájékoztatóján is előjött. A vélemények egybehangzóak voltak.

„Már most a határán vagyunk annak a számnak, ahány futamot az F1-ben dolgozó emberek, pilóták, újságírók és a többiek kibírnak egy évben. Nekik is van családjuk otthon, akikhez haza akarnak menni és látni őket, tartani velük a kapcsolatot. Ha a focit nézzük, én nagyon szeretem a Bajnokok Ligáját, mert az nincs olyan gyakran: az a jó a BL-meccsekben, hogy aznapra összehozza az embereket. Az F1 azt kockáztatja, hogy túl rendszeres lesz. Ha minden hétvégén van egy futam, akkor az emberek már nem fogják annyira várni, hogy bekapcsolhassák a tévét a verseny miatt” – példálózott Carlos Sainz a kedvenc sportjával.



Lewis Hamilton is egyetértett spanyol kollégájával, valamint egy másik szempontot is megemlített: „Tudatában kell lennünk a minőség és a mennyiség közötti különbségnek, és arra is gondolnunk kell, hogy milyen hatással vagyunk a Földre. Minél több versenyt rendezünk, annál többet kell utaznia az egész száguldó cirkusznak. A fenntarthatóságnak kell a középpontjában állnia a döntéseknek, amelyeket a sport jövőre nézve hoz.”

Max Verstappen többször felszólalt már az egyre hosszabbá nyúló versenynaptár ellen. A Red Bull hollandja most azonos véleményen volt az előtte szólókkal, illetve hozzátette, akár a karrierjére is hatással lehet a túl sok futam.

„Nagyon szeretem a versenyzést, sokat csinálom az F1-en kívül is, de egy idő után rájössz, mennyire kihat az életminőségedre, milyen sokat kell távol lenned otthonról. Idővel már csak otthon szeretnék lenni és más projektekkel foglalkozni. Őrület, mennyi mindent meg kell tenned a sportért, és imádom, jelenleg ez nem jelent problémát, de pár éven belül már lehet más lesz a helyzet. Végső soron a Formula-1-nek kell eldöntenie, mit akarnak tenni a sportágukkal, de ha egy idő után az ott dolgozók elkezdik lerövidíteni a karrierjüket azért, mert túl sok a verseny, az eléggé sajnálatos” – fogalmazott a világbajnok.

Fernando Alonso kiemelte: ha már a világbajnok is panaszkodik a túl sok nagydíjra, mit mondjanak a többiek, akik a szezon második felében már lényegében tét nélkül versenyeznek. A spanyol szerint vagy rájönnek a sport vezetői, mekkora problémával állnak szemben, vagy nagyon káros lesz ez az F1-re nézve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: