DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

RB: Nincs itt semmi látnivaló!

A riválisok aggódnak a Red Bull két F1-es csapata közti együttműködés miatt, a vezérigazgató azonban rövidre zárta a kérdést: kell nekik a nagycsapat támogatása, de mindent betartanak.

A múlt héten bemutatott VCARB 01-et, a Red Bull második számú csapatának autóját immár a két istálló közötti szorosabb együttműködés jegyében leplezték le. Az F1 szigorú korlátozásokat szab meg a konstruktőrök közötti információmegosztást illetően, a Red Bull és az RB pedig el akar menni a határig: a két alakulatot olyan szorosan akarják összekapcsolni, amennyire a szabályok engedik.

vcarb-pilotak



A riválisokat azonban aggasztja ez az együttműködés, sőt az is felmerült, hogy esetlegesen szigorítani kellene az erre vonatkozó szabályokon. Peter Bayer vezérigazgató a RacingNews365-nek nyilatkozva arra tett célzást, hogy az ex-AlphaTauri és az anyacsapat viszonya nem jelentett problémát, amikor nem voltak ennyire versenyképesek:

„Az egyik első dolog, amit megtanulsz az F1-ben, hogy a legkönnyebben úgy válhatsz népszerűtlenné, ha sikeres vagy. Amíg utolsó vagy, az emberek észre sem veszik, hogy ott vagy, de amint elkezdesz kopogtatni az ajtón, mindent rád fognak dobni, amit csak tudnak” – mondta, majd visszautalt korábbi, az FIA-nál betöltött pozíciójára:

vcarb-csapat

„Az FIA-tól jövök, így tudom, hogy milyen komolyan ellenőriznek minden csapatot, és természetesen még szigorúbb az ellenőrzés, amikor az istállók szorosabban együttműködnek. A szabályok nagyon egyértelműek. Talán láttátok is az FIA nyilatkozatát, amikor megnézték az autónkat, és azt mondták, hogy ez egy más koncepció. Úgyhogy nincs min aggódnunk.”

A Red Bull testvércsapata idestova húszéves története során legjobb konstruktőri helyezéseként két hatodik pozícióval büszkélkedhet, melyeket 2019-ben és két évre rá értek el Toro Rosso, illetve AlphaTauri néven. Ennél pedig nem is juthatnak magasabbra a Red Bull támogatása nélkül, legalábbis Bayer szerint:

vcarb-bemutato

„Ha megnézzük a tavalyi világbajnoki tabellát, és összeadjuk az utolsó négy csapat pontjait, akkor kevesebbet kapunk, mint a hatodik helyezett pontjai. Hogy mit jelent ez? Azt jelenti, hogy az F1 végső soron az erőforrások, illetve manapság a hatékonyság csatája.”

„És úgy gondolom, hogy a rangsorban hátrébb lévő csapatoknak szükségük van bizonyos mértékű támogatásra” – mondta Bayer, aki kemény, de tisztességes ellenfél akar lenni a közvetlen riválisok számára, és azt is aláhúzta, hogy nem akarják „túlreagálni egyesek paranoiáját.”

vcarb

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: