DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„A vb-cím az egyetlen célom” – Leclerc

Nem a második helyért versenyez az F1-ben, de tudja, hogy előnyből indul a Red Bull. A 2024-es autóról és a Sainzcal való kapcsolatáról is beszélt a ferraris.

Charles Leclerc a hetedik szezonjára készül a Formula-1-ben, ebből a hatodikat fogja a Ferrari versenyzőjeként teljesíteni. Ennek ellenére a monacói csupán a 2022-es idény első szakaszában ülhetett olyan autóban, amelyben reálisan futamgyőzelmekért lehet küzdeni, sőt egy ideig még a vb-címre is esélyesnek tűnt a pilóta és a konstrukció is.

Noha a Red Bull 2023-ban óriási fölényt mutatott, Leclerc a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta: továbbra is a világbajnoki cím a fő célja az F1-ben – jóllehet, tudja, hogy először az energiaitalosokkal szembeni lemaradásukat kell ledolgozniuk:

f1-leclerc-ferrari-1_1



„Hogy megnyerjem a világbajnokságot, ez az egyetlen célom. Csak akkor vagyok boldog, amikor nyerek, nem a második hely a célom. Persze reális célokat is kell kitűznöd magad elé, bármennyire is vagyunk mindig optimisták és igyekszünk a lehető legjobb munkát végezni.”

„Mindnyájan győzni akarunk, de ha megnézzük, honnan indulunk a tavalyi szezon után, a Red Bull nagy előnnyel rendelkezik. Úgyhogy most csökkentenünk kell ezt a távolságot, amennyire csak tudjuk. Szóval mindent bele fogunk adni, hogy megpróbáljuk megtenni ezt a lépést: ez a célunk annak érdekében, hogy kihívók lehessünk.”

 

Nem tart korrelációs problémáktól a 2024-es F1-es autónál

Az SF-24-es kódnévre hallgató 2024-es versenygépet jövő kedden mutatja be a Ferrari. Leclerc egyelőre még csak a szimulátorban próbálhatta ki azt, de bízik benne, hogy nem lesznek korrelációs problémák, s így a pályán is ugyanazt fogja tapasztalni, mint virtuálisan:

„Egyszerűen csak rendkívül izgatott vagyok, mert rengeteg munka zajlik jelen pillanatban. Már sok hónappal ezelőtt elkezdtük fejleszteni az autót, először virtuálisan a maranellói szimulátorban, aztán pedig láthattuk az első fizikai részeket.”

f1-leclerc-ferrari-2_1

„A minap láttam az autót, még nem festették le teljesen, de az első modellt láttam. Úgyhogy emiatt már kezdődik az izgalom, aztán már azt is nagyon várom, hogy először vezethessem az autót, ami a jövő heti bemutató körül fog megtörténni.”

„Rengeteg a kérdőjel. Természetesen vezettük az autót, de mindezt látnunk kell a valóságban is, hogy minden stimmel-e, amit a virtuális világban és a szimulátorban éreztünk, ami általában így is van, ha minden jól megy. Most már csak roppant izgatott vagyok, hogy a jövő héten még inkább kipróbálhassam az autót.”

„A jelenlegi technológiával abszolút őrületes, mennyire közel tudunk kerülni a szimulátorral, de lehetnek azért korrelációs eltérések, amelyek kapcsán az évek során mindig igyekszünk a határokat a lehető leginkább a valóságos felé eltolni. Nagyszerű munkát végeztek ezen a téren, és biztos vagyok benne, hogy nagyon hasonló lesz ahhoz, amit a szimulátorban kipróbáltam.”

f1-leclerc-sainz-ferrari

Barátként tekint Sainzra

Leclerc-nek a jelenlegi lesz az utolsó szezonja Carlos Sainz csapattársaként, hiszen 2025-re a Ferrari leigazolta Lewis Hamilton. A monacói szerint remek a viszonyuk a spanyollal, akinek egyelőre még kérdéses, merre vezethet az útja az F1-ben jövőre:

„Nagyon különleges a kapcsolatunk. Úgy értem, nyilvánvalóan barátok vagyunk a pályán kívül is. Kellemes pillanatokat osztunk meg egymással, sok időt töltünk együtt. Igazából Carlost többet látom, mint a saját családom, elvégre most már 24 versenyünk lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: