DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bottas nem kertelt: javulniuk kell 2024-ben

Magasak az elvárásai a Stake F1 Team finn pilótájának, de bizakodva várja harmadik szezonját a csapatnál: tavaly nem teljesítették a céljaikat, idén ezt orvosolni kell.

Az új szabályrendszer első évében, 2022-ben kifejezetten biztatóan kezdett az akkor még Alfa Romeo névre hallgató alakulat, és bár az idény második felére visszacsúsztak, így is megőrizték a konstruktőri hatodik helyezésüket. Ehhez képest jelentett óriási visszaesést a 2023-as szezon, ahol csupán a Haast előzték meg kilencedikként a világbajnoki tabellán.

Az immár Stake F1 Team név alatt futó istállóval harmadik idényére készülő Valtteri Bottas nem is kertelt a hétfői autóbemutató keretein belül tartott sajtóbeszélgetésen, amikor a célokról kérdezték:

f1-stake-c44-1



„A harmadik közös szezonunkra fordulva a csapattal a célkitűzéseknek magasan kell lenniük. A saját elvárásaim is magasak, egyértelműen előre kell lépnünk és fejlődnünk kell az előző szezonhoz képest, amikor teljesen őszintén megvallva, nem teljesítettük a saját magunk által kitűzött célokat” – jelentette ki a finn a Formula.hu jelenlétében.

„Ezt most orvosolnunk kell, emelnünk kell a szintünkön és jobban teljesítenünk. Látva a csapatban végbemenő változásokat, ez önbizalmat ad nekem. Elég sok új erőforrással rendelkezünk a csapat bizonyos részein, teljesen új az identitásunk, az új autó is másnak néz ki – és nem csak a festés tekintetében. Ez mind önbizalmat ad számomra, hogy egy másik ösvényen haladunk, ami remélhetőleg a helyes út.”

Bottas megjegyezte: a C44-es megújult zöld dizájnja jól jelzi a Stake F1 Team új felfogását is. „Úgy vélem, az új külső reflektál a csapat felfogására a jövőt illetően. Új és izgalmas. Voltak változások a csapat hozzáállásában, és még a látványvilág is teljesen másképp fest. Én is követtem a példát: még a hajam is más színű! Úgy gondolom, a csapat felfogása jól mutatja, milyen hozzáállásunk lesz a jövőre nézve. A változások néha újult erőt jelentenek.”

f1-stake-c44-2

„A megjelenés fontos, de másodlagos a teljesítményhez képest. Végső soron ha az autó gyors és jól teljesítünk csapatként, semmi más nem számít. Ez az, ami végső soron mindenkit érdekel a csapatban” – tette hozzá a többszörös nagydíjgyőztes.

 

Zhou: Megértettük, hol kell fejlődnünk

Hasonló gondolatokat fogalmazott Bottas csapattársa, a harmadik F1-es szezonjára készülő Guanyu Zhou is: „Rengeteg erőfeszítést tettünk az előző idény óta. Különösen az év második felében, a nyári szünetet követően, hogy biztosra menjünk, hogy megértsük pontosan, hol kell fejlődnünk csapatként és mi lesz a terv a gyárban dolgozók számára a télre.”

„Most eljött az idő, hogy mindent összerakjunk és pályára vigyük az autót. Az elvárások magasak, ugyanakkor nem tudhatjuk addig, hol is állunk, amíg össze nem mérjük magunkat a riválisokkal. Így is sok munkát fektettünk az új autóba, és izgatottan várom, hogy vezethessem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: