DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

„Nem lepett meg, csak az időzítés” – Wolff

Rendkívül nyugodtan értékelte a váratlan helyzetet a Mercedes F1-es főnöke: a közös szerda reggeli kávézásuk alkalmával sem próbálta meggyőzni Hamiltont.

A csütörtöki hírek után, miszerint Lewis Hamilton 2024 végén távozik a Mercedestől, hogy jövőre már a Ferrarinál versenyezzen, először tartott sajtótájékoztatott az előbbi istállót irányító Toto Wolff. A csapatvezető a Formula.hu virtuális jelenlétében zajlott sajtóbeszélgetésen egyáltalán nem tűnt sokkoltnak vagy meglepettnek, elmondása szerint igazából csak az időzítés érte kicsit váratlanul:

„Amikor aláírtuk a szerződéshosszabbítást Lewisszal, rövidebb időtartamot választottunk. Úgyhogy az események nem meglepők, talán csak az időzítés” – utalt a tavaly nyáron bejelentett 1+1 éves hosszabbításukra.

„Annyi történt, hogy találkoztunk az oxfordi otthonomban egy kávéra, ő gyakorlatilag a gyárból tért vissza éppen. És azt mondta, hogy úgy döntött, hogy 2025-ben a Ferrarinál fog versenyezni, és gyakorlatilag ennyi történt. Utána egy jó órát beszélgettünk még.”

f1-hamilton-wolff-mercedes-3

Nem tudja, mi változott, de megérti Hamiltont



Arra a kérdésre, hogy mi változott az előző nyár végi hosszabbítása óta, hogy a hétszeres világbajnok meggondolta magát, így felelt Wolff: „Nem tudom pontosan megmondani. Annyit tudok, hogy nagyon összhangban voltunk, amikor ráfordultunk a karácsonyi időszakra. Meg kell kérdezni Lewistól, miért gondolta meg magát.”

„Ahogy ezt Lewis tálalta, ez teljes mértékben érthető volt: szüksége volt egy új kihívásra, új környezetre vágyott, és valószínűleg ez volt az utolsó lehetősége, hogy valami mást csináljon. Nagyfiúk vagyunk, tudtuk, hogy egy rövid távú megállapodás aláírása mindkét fél számára előnyös lehet. Nem tudtuk hosszabb távon elkötelezni magunkat, ő pedig élt az opciójával a távozásra.”

„Teljes mértékben tiszteletben tartjuk, hogy meggondolhatod magad, ha változnak a körülmények, és az, hogy átigazol a Ferrarihoz talán az utolsó periódusára a karrierjében, némileg kockáztatva is ezzel, én megértem ezt a döntést.”

Wolff hangsúlyozta: nem beszéltek róla, hogy jobb lehetőségnek tekinti-e az újabb világbajnoki címre Hamilton a Ferrarit, mint a Mercedest, egyszerűen azt vette ki pilótája szavaiból, hogy változásra volt szüksége, amit meg is ért, hiszen immár 11 éve versenyez náluk. „Végső soron ő minden idők legeredményesebb versenyzője, szenzációs időszakot éltünk át közösen, amely bevonul a történelemkönyvekbe és a Mercedes történelemkönyvébe is” – húzta alá a Mercedes-vezér.

f1-hamilton-wolff-mercedes-2

Így tudta meg Wolff a hírt

A csapatfőnök később további részleteket is elárult a szerda délelőtti találkozójukról: „Meglepetés volt, de ahogy mondtam, nyitottan vágtunk bele ebbe a szerződésbe és a kapcsolatunk ezen szakaszába. És tudtuk, hogy lehet, hogy egy év lesz belőle, lehet, hogy kettő, és tudtuk, hogy legkésőbb 2025 végén vége lesz. A meglepetés az volt… hallottam pletykákat néhány nappal korábban, de várni akartam a tervezett közös reggelinkre.”

„Ez szerdán volt, amikor elmondta a híreket, de nagyon egyenesek vagyunk egymással, én is az vagyok. És amikor mondta, hogy ezt próbálja csinálni, ez már tény volt, nem próbáltam másról meggyőzni. Csak a kommunikációról beszéltünk, hogyan legyen az időzítés, hogyan óvjuk a csapat érdekeit és a 2024-es szezonunkat, hogy sikeres legyen.”

Wolff azt is elárulta, hogy Hamilton még csak ma fogja vezetni a szimulátorban a 2024-es autót, a W15-öst, így az arról alkotott benyomások nem játszhattak szerepet a döntésében. Az pedig egyáltalán nem lepte meg, hogy a brit érdeklődik a Ferrari iránt – így felelt arra a kérdésre, hogy korábban számított-e erre a váltásra a 39 éves versenyzőtől:

„Igen, hiszen minden versenyző arról álmodik, hogy vörös overallban és vörös autóban versenyezzen. Rengetegszer beszéltünk róla korábban, hogy ezt izgalmas lenne egy nap megtenni, de arra a következtetésre jutottunk, hogy büszke lehetne arra, ha itt fejezi be az örökségét a Mercedesnél. De sosem hagytam figyelmen kívül a váltás lehetőségét, legyen szó a Ferrariról vagy másik csapatról. Ahogy mondtam, a tény egyáltalán nem lepett meg, talán csak az időzítés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: