DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Bátor lépés Lewistól, tisztelem érte” – Button véleményez

Egykori csapattársa, Lewis Hamilton váratlan húzását véleményezte Jenson Button, aki azt is megosztotta, kit látna szívesen George Russell mellett 2025-től.

Lewis Hamilton váratlan húzása bombaként robbant a motorsport világában: a hétszeres világbajnok 2025-től a Ferrari pilótájaként folytatja karrierjét. A 2024-es szezon végén így Carlos Sainz távozik a maranellói alakulattól, aki utolsó ferraris évében a legjobbat szeretné kihozni magából és az autóból is.

Hamilton egykori csapattársa, Jenson Button a SkySports műsorában véleményezte honfitársa átigazolását: „Ez egy hatalmas dolog. Ha Lewis a Mercedesnél marad, függetlenül attól, hogy nyernek-e futamokat vagy sem, nem lett volna meglepő. De a Ferrarihoz igazolása elképesztő.”

„Véleményem szerint ez jót tesz a sportnak. Mindenki a Formula-1-re fog figyelni, főleg Lewisra és a Ferrarira, illetve a Charles Leclerc elleni csatájára – akinek szerződése van 2025-re, így merem feltételezni, hogy ő lesz a csapattársa” – fogalmazott a 2009-es szezon világbajnoka.



„Hatalmas dolog valaki karrierjében egy ekkora változás, amikor egy alakulatnál versenyzett ilyen hosszú ideig. Csak így hirtelen átülni egy másik autóba kemény lesz Lewisnak, de szép megmozdulás részéről.”

Szükséges volt a váltás?

A 2024-es évvel Hamilton és a Mercedes házassága átveszi a Schumacher-Ferrari páros által tartott rekordot – a német hétszeres bajnok 11 éven át erősítette a maranellói alakulatot, ám az idei szezon végén a brit hivatalosan 12 szezont fog teljesíteni ugyanazon gárda színeiben.

Button szerint egykori csapattársa döntésében a változásra való szükség is szerepet játszott: „Tizenkét év a Mercedesnél jóval több idő, mint amennyit sokan összesen a Formula-1-ben töltenek. Talán szeretett volna valami újat kipróbálni azok után, hogy ezt a hosszú időt egy csapatnál töltötte és ennyi mindent elértek.”

A korai bejelentés hatása

A 2009-es világbajnok egy dolgot nem ért a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban: „Amit egyedül furcsállok, az az, hogy ilyen korán bejelentették. Még egy év, mire hivatalosan a Ferrari versenyzője lesz – ennek tudatában milyen lehet a hangulat a Mercedesnél?”

„Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen mit rejtegettek Lewis elől? Kívül-belül ismeri a csapatot. Lesznek mostantól olyan dolgok, amiket nem osztanak meg vele? Lehetséges” – fogalmazott Button.

„George pedig azon törheti a fejét, ki lesz az új csapattársa. Valaki olyan, akivel együtt gokartozott, mint Alex Albon, vagy esetleg Fernando Alonso, aki sosem vonul vissza? Folyamatosan ott van és küzd azért, hogy egy élcsapathoz kerüljön ismét, így bármi megtörténhet.”

„Ez egy bátor lépés Lewistól, nagyon tisztelem érte. Nem szimplán egy másik csapathoz igazol – a Ferrari pilótája lesz, ahol olaszul beszélnek az emberek. Egy olyan nyelven, amit ő egyáltalán nem ismer, ám Charles remekül.”

Ki jöhet a helyére?

Button egy személyes befutót nevezett meg Hamilton utódjaként: „Kicsit elvakíthat az egykori csapattársam iránti szeretet – én Fernando Alonsót nagyon szívesen látnám a helyén!” – viccelődött a brit. „Igaz, hogy már 42 éves, de még mindig bírja – minden nap vezet valamit, akár csak egy gokartot, vagy valamilyen versenyautót. Szerintem kölcsönösen gyümölcsöző lenne mindkét félnek a szerződés, jól tudnának együtt dolgozni!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: