DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Közleményben reagált az FIA az Andretti-ügyre

Tudomásul vették az F1 elutasító döntését, de az ügynek aligha van vége: az FIA párbeszédet kezdeményez a további lépések kapcsán.

Szerda délután jelentette be a Formula-1, hogy noha októberben a Nemzetközi Automobil Szövetség – a jelentkező csapatok közül egyedüliként – zöld jelzést adott a General Motorshoz tartozó Cadillackel összeálló Andretti Globalnak, a formáció mégsem csatlakozhat 2025-ben vagy 2026-ban a mezőnyhöz tizenegyedik istállóként.

Az F1 mindezt többek között azzal indokolta, hogy nem látják biztosítottnak, hogy az Andretti Cadillac versenyképes lenne a kezdetektől, ezáltal pedig nem is adnának plusz értéket a sporthoz – a részletes indoklásról itt írtunk.

fia-logo-f1



A döntés után előbb az alapító Michael Andretti apja, az 1978-as világbajnok Mario Andretti reagált a közösségi médiában, lesújtónak nevezve a bejelentést, majd este maga az alakulat is kiadott egy közleményt, amelyben arról írtak, hogy nem értenek egyet az érvekkel, a munkát pedig folytatni fogják.

Másnap, csütörtök délelőtt aztán a létszámbővítést a kezdetektől fogva támogató FIA is megszólalt a témában: rövid közleményben jelezték, hogy tudomásul vették az F1 döntését, de párbeszédet kezdenek a további lépések kapcsán.

„Az FIA tudomásul veszi a Formula One Management bejelentését a Formula-1-es csapatok érdeklődésének folyamatával kapcsolatban. Párbeszédet kezdünk, hogy meghatározzuk a következő lépéseket” – írták.

A kereskedelmi jogokat birtokló FOM és a szabályozó testület, az FIA között tehát továbbra is fennáll ez ügyben (is) az ellentét. Arról pedig, hogy az F1 milyen bizonyítványt állított ki magáról az Andretti Cadillac elutasításával, itt írt hosszabban Gobodics Tamás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: