DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Fejfájás” lenne a McLarennek, ha Piastri előbb nyerne?

Lando Norris évek óta üldözi az első F1-es győzelmét, de Andrea Stella csapatfőnök szerint azt is jól fogadná, ha fiatalabb társának ez hamarabb összejönne.

Hatodik szezonjára készül a Formula-1-ben Lando Norris, akit annak ellenére is a mezőny egyik legtehetségesebbjének és legnagyobb ígéretének tartanak, hogy egyelőre az első futamgyőzelem még várat magára nála – igaz, pole-pozíciós és dobogós helyezéseket már szerzett.

Viszont érdekesség, hogy eközben a csapattársai közül a McLarennél töltött évei alatt jórészt csak küszködő Daniel Ricciardo is győzni tudott – a 2021-es Olasz Nagydíjon arattak kettős diadalt az ausztrál vezetésével –, sőt 2023-ban újonc kollégája, Oscar Piastri pedig a katari sprinten lett első, ami statisztikailag ugyan nem számít nagydíjgyőzelemnek, de mégis egy versenyen elsőként intette le a kockás zászlót.

f1-piastri-norris-mclaren-1



Felmerül ennek kapcsán a kérdés, hogy vajon mi történne, ha a fiatalabb és rutintalanabb, és tavaly még versenyteljesítményben Norristól azért elmaradó Piastrinak előbb jönne össze a futamgyőzelem, mint a britnek. Andrea Stella, a McLaren F1-es főnöke szerint Norris is örülne az ausztrál sikerének és jól kezelné a helyzetet:

„Amikor fejfájást emlegettek annak kapcsán, ha Oscar megszerzi az első győzelmét, az volt a reakcióm: ’Fejfájás? Állok elébe!’. Hihetetlen eredmény lenne figyelembe véve azt, mit láttunk tavaly a Red Bulltól, ahol nem igazán kapott esélyt senki más” – idézi Stellát a Crash.net portál.

„Szóval ha szereznénk egy győzelmet Oscarral, az hihetetlen érzelmeket jelentene számunkra, és ez Landóra is igaz, hiszen ez azt jelentené, hogy olyan autónk van, amellyel futamokat lehet nyerni. És ha egy másodpercre Lando fejébe képzelem magam, szerintem elismerném, milyen fair versenytárs Oscar. Ő egy nagyon fair ember. És azt kérdezném magamtól: ’mit kell jobban csinálnom, hogy ugyanazt meg tudjam tenni, amire Oscar képes volt?’.”

f1-piastri-norris-mclaren-2

A folyamatos fejlődés a kulcs az F1-ben

Stella arról is beszélt, hogy szerinte a lényeg az az F1-ben, hogy folyamatosan tudnak-e előrelépni a pilótáik:

„Ez a játék nemcsak arról szól, mennyire vagy jó az adott napon, hanem arról is, hogy mennyit tudsz fejlődni minden nap. Ha megnézzük az F1-es bajnokokat, Verstappen is egyértelműen nem ugyanaz a pilóta, mint volt 2021-ben vagy tavaly, és főleg nem az a versenyző, aki akkor volt, amikor kezdett. Ez mind a folyamatos fejlődésről szól, és úgy látom, Lando is így fogja fel a helyzetet.”

„De Oscar is ugyanígy állna a dolgokhoz: ha összejönne a győzelem, úgy reagálna rá, hogy azon gondolkodik, miképp tudná ezt megszilárdítani. Részemről mindig az volt az üzenet a versenyzők irányába, hogy hogyan tudnak minden egyes nap fejlődni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: