DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Egy klasszis és a főnök fia egy csapatban – mi a megoldás?

Az Aston Martin F1-es istállója komoly kihívással szembesült egy évvel ezelőtt: hogy tud együttműködni egy zseniális, de csapaton belül sokszor problémás versenyző és a főnök fia?

A tavalyi szezon kezdte előtt a kurrens témák közé tartozott, hogy a még mindig szenzációs képességű, de saját csapatával (és olykor csapattársával) rendre problémás viszonyban létező Fernando Alonso hogyan tudja majd kezelni azt a sajátos helyzetet, hogy csapattársa nem más, mint a főnöke, Lawrence Stroll fia.

krack



És persze hogyan tudja kezelni mindezt az Aston Martin… Mike Krack csapatfőnök elmondta, hogy Alonso érkezése előtt sok belső megbeszélést folytattak a helyzetről, s végül eléggé kézenfekvőnek találták a szükséges megközelítést.

Krack az Autosportnak beszélt a csapat gondolkodásmódjáról a versenyzők kezelését illetően: „Nyilvánvaló, hogy sajátos helyzetben vagyunk, mert az egyik versenyző a tulajdonos fia, a másik pedig egy tapasztalt, érett versenyző. Ilyenkor el kell gondolkodnod, hogy milyen most a dinamika, és hogyan fognak fejlődni?”

alonso

„Amikor Fernando csatlakozott hozzánk, sokan figyelmeztettek minket, hogy nehéz eset lehet, ezért megpróbáltunk felkészülni” – folytatta Krack. „Át kellett gondolnunk, hogyan álljunk hozzá, és ez nem csak engem érintett, hanem a sportigazgatót és a teljesítményigazgatót is, és azon is, hogy hogyan fogjuk kezelni a médiát?”

És volt még egy tényező, amivel számolni kellett: „Fernando és Lance már régóta ismerik egymást, még a ferraris időszakból. Szóval amikor elkezdtük, azt a megközelítést választottuk, hogy mindig nyíltnak, őszintének és átláthatónak kell lennünk mindkettőjükkel.”

A versenyzők jól kezelték a helyzetet

A csapatfőnök úgy érezte, akkor is az őszinteség a legjobb út a problémák elkerüléséhez, ha nem mennek jól a dolgok: „Az igazság kimondása néha a legnehezebb rész, és ezek a legnehezebb beszélgetések. De ha az ember túlesik rajtuk, utána sokkal könnyebb.”

„Olyan dolgok tartoznak ide, mint például: hogyan versenyezzünk egymással? Hogyan kezeljük egymást? Hogyan kezeljük a dolgokat, ha nehezebb eredményeink vannak?” – hozott néhány példát Krack, aki szerint visszatekintve a helyes utat választották:

alonso-stroll

„A két versenyző és mindenki más közreműködésével sikerült nyílt, őszinte, átlátható kapcsolatot fenntartanunk, és ez nagyon megkönnyítette a dolgunkat. De azt kell mondanom, ahogy Lance és Fernando egymással dolgoznak és bánnak egymással, az nem igényel beavatkozást a mi oldalunkról, egyszerűen azért, mert nagyon érettek.”

„A csapatot helyezik a középpontba, és ez nálunk is így van, számunkra a csapat jelent mindent” – folytatta Krack, majd így zárta mondandóját: „Ők is tudják, hogy kilenc kemény versenytársunk van a pályán, és nem nyerünk semmit azzal, ha egymás ellen harcolunk. Ez tényleg nagyon hasznos, szóval dicséret illeti mindkettőjüket azért, ahogyan ezt a helyzetet kezelték.”

stroll-alonso

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: