DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A fiatal Verstappen túl gyors volt az autójához

Egy megingásban és egy balesetben is megtalálta a pozitívumot Verstappen első F1-es csapatfőnöke, aki szerint a Toro Rosso nem volt elég gyors a szuperújonc képességeihez.

A Red Bull második számú F1-es istállójának nyugállományba vonuló csapatfőnöke, Franz Tost mostanában kis túlzással többet nyilatkozik, mint bármikor karrierje során – az elmúlt évtizedekben kizárólag a munkának élő osztrák szakember a legváltozatosabb helyeken és témákban szólal meg, most éppen Max Verstappen honlapjának idézte fel azt, mikor érezte először, hogy F1-es autóba akarja ültetni a fiatal holland versenyzőt.

tost-



Amikor az előző évben még gokarttal versenyző 16 éves pilóta az F3-as Európa-bajnokság mindhárom spái futamának megnyerése után az esős norisringi fordulón is triplázni tudott, Tost úgy érezte, hogy itt az ideje elbeszélgetni Helmut Markóval arról, hogy lépjenek egy nagyon merészet…

„A németországi futamok után beszéltünk telefonon, hiszen Helmut és én természetesen mindig kapcsolatban voltunk az ilyen ügyekben, rendre hosszasan megbeszéltük a fiatal versenyzők teljesítményét” – mesélte Tost, aki számára ezt követően már nem volt kérdés:

verstappen-2014-2

„Számomra egyértelmű volt, hogy Maxot az autónkban akarom látni, méghozzá versenyzőként, nem tesztpilótaként. Amikor először vezetett a pénteki edzésen, még csak 17 éves volt, és ez sok hozzáértő szerint túl korai volt. Erre én azt mondtam, hogy de nem Max Verstappen számára.”

„Ő ugyanis nem egy utas az autóban, ahogy azt gyakran látni az újoncoknál, ő vezeti az autót. Ahogyan irányította, teljesen uralta az autót... Rendkívüli volt” – mondta, majd hozzátette: „Higgyék el, ha nem így lett volna, tényleg nem ülhetett volna autóba. Akkor azt mondtam volna, hogy menjen és vezessen először egy évig az F2-ben, de száz százalékig meg voltam győződve arról, hogy Maxot az F3-ból egyenesen az F1-be tudjuk vinni.”

Túl gyors volt az autóhoz képest

Verstappen abban az évben, 2014-ben, miután az Adria Racewayen először F1-es autóba ült, háromszor is szabadedzésen vezethette a Toro Rossót, hogy megszokja a versenyhétvégék hangulatát, valamint a szezonvégi teszten is részt vett, s Tost egy apró érdekességet is megosztott erről az időszakról: még egy megingásban és egy balesetben is megtalálta a pozitívumokat.

verstappen-2014-3

„Pontosan emlékszem, mi történt Abu Dhabiban” – idézte fel Tost. „Rögtön az első körök egyikében balesetet szenvedett. És azt is tudtam, hogy miért. Max egyszerűen túl gyors volt az autóhoz képest.”

„Sao Paulóban is nagyon gyorsan ment” – folytatta. „Egy ponton, azt hiszem, az első kanyarban majdnem elvesztette az autót. De ahogy aztán elkapta és visszaszerezte, az fantasztikus volt. Semmi megpördülés, egyáltalán semmi. Számomra ott ismét világossá vált, hogy már tart azon a szinten, hogy a következő évben nálunk versenyezzen.”

tost-verstappen

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: