DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Nem jön el az a nap, amikor nem lesz FIA”

Mohammed ben Sulayem elnök szerint az F1 nem működhet a szabályozó testülete nélkül. Arról is beszélt, hogy tudja, kik állnak az ellene irányuló támadások mögött.

Amióta bő két évvel ezelőtt megválasztották Mohammed ben Sulayemet a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének, folyamatosan botrányok és feszültségek kísérik a munkáját. A Formula-1 kereskedelmi jogait birtokló FOM-mal érezhető a súrlódás többek között az Andretti–Cadillac téma kapcsán is, de tavaly komoly vitákat generált azzal is, amikor a szaúdi felvásárlással kapcsolatos pletykákra reagálva túlárazottnak nevezte az F1-et.

Legutóbb néhány hete pedig az FIA azzal váltott ki komoly ingerültséget az F1 vezetése és a csapatok részéről is, hogy vizsgálatot indított a Wolff házaspár ellen – amelyet aztán alig néhány nap után le is zártak. Pedig az elnök tavaly jelezte, hogy a napi F1-es ügyektől távol marad – jóllehet, ennek ellenére a nagydíjak többségén jelen volt, s a dobogós ceremóniáknak is a visszatérő szereplője volt. És akkor még nem is említettük a sorban távozó vezető beosztású szakembereket, hiszen épp ma derült ki, hogy Tim Goss is elhagyja az FIA-t.

f1-bensulayem-fia



Ben Sulayem most a Motorsport-Magazine hasábjain beszélt arról, hogy tudja, kik intézik a támadásokat a személye ellen: „Tudom, kik támadnak engem. És azt gondolják, nem tudom. Tényleg azt gondolják, hogy ebben a pozícióban lennék, ha ostoba emberek vennének körül? Természetesen nagyon okos a csapatom.”

„A paddock egy rendkívül kicsi élőhely, mindenki ismer mindenkit. Ha bárki is szivárogtat vagy kitalál valamit rólam, akkor arról tudom. És én mit csinálok erre? Csak mosolygok rájuk. Tudom, kik állnak e mögött, és én csak mosolygok rájuk. Csak őszinteséget kérek. Nem érdekelnek a részvényárfolyamon vagy a jegyeladások. Csak őszinteségre van szükségünk, ez a küldetésem.”

 

Nincs F1 FIA nélkül

Ami konkrétan az FIA és az F1 közötti súrlódásokat illeti, Ben Sulayem részletesen is elmondta ennek kapcsán az álláspontját, miszerint a Szövetség nélkül nem is működne a száguldó cirkusz:

f1-bensulayem-domenicali-fia

„Néhányan szakításról beszélnek. Tényleg azt gondolják, hogy a nagy gyártók versenyeznének egy olyan bajnokságban, amelynek nincs irányító testülete? Tényleg azt gondolják, hogy befektetnének? Tényleg azt hiszik, hogy egy újabb pankráció válhatna belőle, ahol tudod, ki nyer, mert ha valaki invesztál bele, akkor hirtelen megváltoztatják a szabályokat?”

„Nem, először tiszta szabályoknak kell lenniük, és utána lehet befektetni. A pankráció egy show, ez nem az. Itt is van show, de egy szabályozó testülettel, szabályokkal, amit igazságossá és jól szabályozottá teszünk. A többi rajtad, a csapatodon és a versenyződön múlik.”

„Csak egy dolgot mondok, szerényen és egyértelműen: nem fog eljönni az a nap, amikor FIA nélkül ébredünk. A többiekhez képest ez más. A Libertynek minden joga megvan ahhoz, hogy eladja az F1-et, s akkor beköszönthet egy másik valóság és lehet, hogy holnap már nem velük lesznek. Tisztelem a Libertyt. Azért vannak itt, hogy profitot termeljenek. Okos emberek, és én támogatom őket.”

Az FIA elnöke azért azt is nyomatékosította, hogy ki az úr a háznál: „Egyértelműen meghatározzuk a dolgokat a FOM, a Liberty Media és közöttünk. És ez jó. Meg kell érteni, hogy kit képviselek: én képviselem a ház vezetőjét. Nem szolgáltatók vagyunk. Folyamatosan ezt mondom és ezt is gondolom. A súrlódások pedig olykor még egészségesek is ahhoz, hogy kihozzuk a legjobbat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: