DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Ralf Schumacher: Michael nélkül sosem jutottam volna az F1-be

Megható emlékeket idézett fel a bátyja kapcsán a többszörös F1-es futamgyőztes, aki szerint sokkoló, hogy már tíz éve történt testvére síbalesete.

A napokban lesz a tízéves évfordulója Michael Schumacher szörnyű síbalesetének, amelyben súlyos sérüléseket szenvedett, s amely óta alig tudunk bármi hivatalos információt a német klasszis állapotáról. A Bildnek nyilatkozó öccse, Ralf Schumacher sem árult el sokat ezzel kapcsolatban:

„Sokkoló, mennyire régen történt és milyen gyorsan eltelt tíz év. Hiányzik az az időszak, amikor a mentorom volt, az együtt töltött idő. Fordulópontot jelentett ez akkor az egész családnak. Megállapodtunk, hogy többé-kevésbé nem kommunikálunk róla, de még mindig óriási az érdeklődés.”

f1-ralf-michael-schumacher



„Olykor kicsit nagyobb nyugalmat és csendet kívánok a családnak, hogy bárcsak ne kérdezgetnének annyit. Értem, hogy Michael a nyilvánosság előtt töltötte az idejét, ami nagyszerű volt számára és szerintem egy egész generáció követte őt az autósportban. De ilyen hosszú idő után itt az ideje megérteni, hogy szükség van magánszférára, még ha ilyen drámai esemény miatt is. Mindig meglep, milyen sokan gondolnak Michaelre, és ez jó, de néhányan túl messzire mennek.”

 

Csodálatos emlékeket őriz az F1 előtti időkből

Míg Michael Schumacher rekordok tömkelegéig és hét világbajnoki címig jutott az F1-ben, öccse számára hat nagydíjgyőzelem adatott meg a száguldó cirkuszban. Noha a sportban eltöltött éveik során voltak összezördüléseik, Ralf Schumacher most kedves emlékekről beszélt az interjúban testvére kapcsán:

„Ha belegondolunk, honnan indult a történetünk: a gokartpályáról a szüleinkkel egészen a Formula-1-ig együtt. Hihetetlenül nagyszerű dolgokat éltünk át. Ő természetesen egy teljesen másik dimenzióban. De sokkal fontosabb volt a közös út. Ha megnézzük a képeket abból az időszakból, amikor ő volt a szerelőm és a mentorom… csodálatos emlékek ezek.”

f1-ralf-michael-schumacher-2

„Egyértelmű, hogy a bátyám nélkül soha nem jutottam volna el a Formula-1-be. Hogyan jött volna össze? Bizonyos kapcsolatokra van szükség ehhez. Mindez rengeteg pénzbe kerül, és óriási segítséget jelentett, főleg a menedzserével, Willi Weberrel. És végtelenül hálás vagyok mindkettejüknek. Persze végső soron az autót magadnak kell vezetned, efelől nincs kérdés, de így is ki kell taposni az ösvényt.”

„A nagyobb korkülönbség miatt nem sok közös dolgunk volt gyerekkorunkban. Inkább egy nagytestvér volt számomra, aki olykor gondoskodott rólam. Igazán remek és pörgős időt töltöttünk együtt. A legfontosabb dolog a családunk kapcsán, hogy mindig mindent együtt csináltunk.”

„Természetesen voltak nézeteltéréseink, amikor egymás ellen versenyeztünk a Formula-1-ben. Ha véletlenül egyenrangú fél tudtam lenni vagy valamilyen okból versenyt nyertem ellene, mindig töltöttünk együtt időt a futamok után. Ezek mind varázslatos emlékek, beleértve a legendás suzukai partikat.”

Ralf Schumacher beszélt testvére családjáról, köztük az általa az elmúlt években nyilatkozatok szintjén többször is pártfogásba vett Mickről, aki jövőre az Alpine WEC-programjában fog versenyezni: „Mindenekelőtt nagyszerű látni, amit Corinna elért, ő egy igazán hihetetlenül erős nő. És persze a gyerekek: Gina a lovaglással, Mick pedig az F1-et is megjárta. Most egy új munkája van, ami ismét segíthet neki. Jobban alakultak a dolgok a gyerekekkel, mint azt sokan kívánhatták volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: