DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Kijátszaná a szabályokat a Red Bull? A McLarennél aggódnak

Zak Brown aggódik amiatt, amit a Red Bullnál és az AlphaTaurinál látni: szerinte oka van a döntéseknek, és van még mit tennie az F1-nek ezen a téren.

Aggodalmát fejezte ki a Red Bull és az AlphaTauri együttműködése miatt Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.

A témában már többen is jelezték, hogy nagyon komoly átvilágítást szeretnének látni az energiaitalosok háza táján azt követően, hogy a második számú csapatnál bejelentették: sokkal szorosabbra fűzik az együttműködést az anyaistállóval, és minden alkatrészt úgy vásárolnak majd tőlük, amit csak lehet.

Maga az FIA is jelezte már, hogy nagyon-nagyon szigorú ellenőrzéseket tervez, hogy minden gyanút sikerüljön elhárítani, ami összeférhetetlenséget sugallna – de Brown azért még nem teljesen nyugodt.

SI202307080170_hires_jpeg_24bit_rgb_resize_1



„Jelentős aggályaink vannak az AlphaTauri és a Red Bull együttműködése miatt. Szerintem ezt figyelemmel kell kísérni a jövőben” – mondta Brown a Motorsportnak.

„Szóval én még mindig azt gondolom, hogy a sportnak akad tennivalója azt illetően, hogy biztosítsa: mindenki ténylegesen független. Itt két olyan csapatról beszélünk, amelyeknek közös a tulajdonosuk, ami más sportban nem  fordul elő. Ez sokat segíthet a Red Bullnak különböző területeken. Oka van annak, hogy elköltöztetik az embereiket Olaszországból” – magyarázta a McLaren vezére.

A Red Bull és az AlphaTauri azt jelentette be, hogy 2024-ben jóval szorosabban dolgoznak majd együtt, és a második számú csapat minden lehetséges alkatrészt megvesz az anyaistállótól, vagyis nagyon hasonló lesz majd a két technika.

Már 2023 második felében is ennek láttuk jeleit, amikor a Tauri volt az egyetlen, szinte év végéig fejlesztő csapat, többek között a Red Bullra hajazó hátsó futóművet mutatott be ősszel, és hatalmas lépésekben fejlődött is az idény vége felé.

Főleg a költségsapka időszakában jelenthet hatalmas előnyt, ha a Red Bull az AlphaTaurin meg tud nézni bizonyos dolgokat, és nem kell a saját keretéből áldozni rá – és aligha véletlen, hogy a bejelentések értelmében egyre kevesebben maradnak Faenzában és egyre több részleg kerül a Red Bullhoz, ahogy arra Brown is utalt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: