DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Voltak opciói a Williamsnek Sargeant helyére

Ezt maga James Vowles ismerte el, de a grove-i F1-es alakulat vezetője azt is hangsúlyozta: azért fektettek az amerikai pilótába, mert hisznek a fejlődésében.

Logan Sargeant idén mutatkozott be a Formula-1-ben a Williams színeiben, ahol az egész mezőny legnagyobb házon belüli vereségét szenvedte el. Az időmérőkön Alexander Albon konkrétan lenullázta őt, ráadásul egyetlen ponttal tudott csak hozzájárulni ahhoz, hogy a grove-i istálló a hetedik helyen végzett a konstruktőri világbajnoki értékelésben.

Az ősz első szakaszában többször is autót törő amerikai ülése sokáig bizonytalan is volt 2024-re, a sajtóban többek között Mick Schumacher és Felipe Drugovich neve is felmerült potenciális utódjaként. Végül azonban néhány nappal a szezon lezárulta után a Williams bejelentette, hogy Sargeant a következő idényre is esélyt kap, így marad ő Albon csapattársa.

f1-sargeant-williams-abudhabi-2



James Vowles csapatfőnök a Sky Sports F1 év végi adásában magyarázta el, miért döntöttek úgy, hogy megtartják Sargeantet:

„A legfontosabb az, hogy tényleg hiszek abban, hogy érdemes az egyének jövőjébe fektetni. Nem is csak a versenyzőket illetően, hanem a Williams infrastruktúráján belül is. Én magam is 25 éve diplomáztam, és kaptam lehetőséget a fejlődésre. Követtem el borzalmas hibákat az úton, de ezek tetté azzá, aki ma vagyok.”

„Logan esetén is ugyanez a helyzet. Nagyon kevés kilométert tehetett meg a rendkívül kevés teszt miatt, aztán utána egyből a mély vízbe dobtuk Alex ellen, akivel kapcsolatban a világ végre látja, mennyire versenyképes is valójában. Szóval sok szerencsét, hajrá. Ez egyszerűen nem elég ahhoz, hogy olyan környezetet teremts, ahol az egyén fejlődhet.”

f1-sargeant-williams-abudhabi-1

„Nem kérdéses, küszködött az év során. Ugyanakkor ez változott az utóbbi négy-öt futamon, és ebbe beletartozik az, hogy a top 10-ben végzett a Las Vegas-i időmérőn, ahol nem is egy, hanem három-négy hihetetlen kört is tudott futni” – elevenítette fel Vowles pilótája talán legerősebb produkcióját.

„Sokkal jobban viseli a nyomást, mint korábban. A pontszerző zóna végéért harcolt. Az autó egyszerűen nem volt elég gyors az utolsó négy futamon, de pontosan ott volt, ahol akartam, hogy legyen ahhoz, hogy megmutassa, hogy megtette a szükséges lépést és hogy jövőre tovább fejlődhet.”

Vowles azt elismerte, hogy választhattak volna más versenyzőt az amerikai helyett, de hisznek Sargeantben: „Voltak opciók, voltak más választási lehetőségek, de azért fektettünk bele, mert hiszünk benne. Rettenetesen gyors, amikor minden összeállt. Most szüksége van arra a környezetre, ahol fejlődhet és még többet nyújthat jövőre. Ezért érdemel még több esélyt.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: