DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

„Ha jövőre csak tízet nyerünk, az is rendben van” – Verstappen

Nem a rekordok döntögetése, hanem a konstans fejlődés a célja a háromszoros világbajnoknak. A holland elmondta: a kritikái ellenére is boldog még az F1-ben.

Este veheti át a zsinórban harmadik Formula-1-es világbajnoki címéért járó trófeát Max Verstappen az FIA díjátadó gáláján. Az idén 22 versenyből 19-et megnyerő és számos további rekordot megdöntő holland az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj óta eltelt szűk két hétben még nemigen volt ideje pihenni, sokat kellett repülnie, de a következő hetekben arra is sor kerül majd.

Ami pedig a 2024-es idényt illeti, így összegezte azt a Red Bull versenyzője a Formula.hu virtuális jelenlétében: „Egyértelmű, hogy rengeteget nyertünk csapatként, de egyúttal pusztán az is nagyon élvezetes volt, hogy együtt dolgozhattunk mindenkivel a csapatban. Természetesen amikor nyersz néhány futamot, szeretnéd fenntartani a lendületet, a nyomás is mindig rajtad van, mindig jól akarsz teljesíteni.”

f1-verstappen-podium-redbull



„De természetesen soha nem gondoltam arra, hogy megpróbáljam megdönteni ezeket a rekordokat. Csak igyekeztem a legjobban teljesíteni minden egyes versenyhétvégén. És egyúttal ki is élvezni ezt, hiszen tudjuk, hogy az ilyen jó pillanatok nem jönnek túl gyakran. Nagyon-nagyon jó év volt.”

Arra a kérdésre, hogy mindezek után hogyan tudnak még előrébb lépni 2024-ben, így felelt Verstappen: „Reálisan nézve sokkal jobb már nem lehet. De ez nem mindig arról szól, hogy megpróbáljunk 20 futamot nyerni, hanem arról is, hogy próbáljunk javulást elérni saját magamat vagy az autót illetően. És ha ez azt jelenti, hogy fejlesztünk az autón jövőre és újra a világbajnoki címért harcolhatunk, de csak 10 győzelmet tudunk szerezni, az is rendben van.”

„A kihívóink számára eléggé hullámzó volt a szezon, egyik héten egyik csapat volt közel, a következőn egy másik. Arra számítok, hogy a riválisok sokat tanulnak ebből és persze a jelenlegi szabályrendszert illetően is, így jóval szorosabb lehet a küzdelem” – vélekedett a 26 éves pilóta. Hozzátette: az RB19-esnek ugyan nem igazán voltak gyengeségei, de így is vannak területek, ahol esetleg javulhatnak.

f1-verstappen-redbull-2_1

Verstappen még boldog az F1-ben

A pályán nyújtott teljesítménye mellett azzal is felhívta idén magára a figyelmet Verstappen, hogy számos dolog kapcsán kemény kritikát fogalmazott meg az F1-gyel szemben. Többször kifejtette, hogy nem kedveli a sprintformátumot, Las Vegasban pedig szenvedélyes monológot tartott arról, hogy nem a show-nak kellene a középpontban állnia a sportban.

Amikor a gála előtti sajtóeseményen nekiszegezték a kérdést ennek kapcsán, hogy érzése szerint összességében még megfelelő-e az egyensúly ilyen téren a Formula-1-ben, Verstappen így válaszolt:

„Ami engem illet, ideális esetben a világ összes nagyszerű pályáján versenyeznék. De ez sajnos nem lehetséges a Formula-1-ben, és meg is értem ezt az oldalát. De ha valaki feltesz nekem egy kérdést, szerintem fontos rá őszinte választ adni, és pontosan ezt is tettem. De látni mindkét oldalt látni: a sport oldalát és a kereskedelmi oldalát is. Pillanatnyilag még boldog vagyok, fogalmazzunk így.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: