DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Legalább kijelentenénk, hogy az egy ostoba verseny” – Wolff a fordított rajtrácsról

A Mercedes F1-es főnöke nem rajong ugyan a sprintekért, de olyan tekintetben örülne a fordított rajtrácsnak, hogy azzal végleg elkülönülnének a nagydíjaktól.

A sprintek a 2021-es bevezetésük óta megosztónak számítanak a Formula-1-es közegben és a rajongók körében egyaránt. A minap egyelőre csupán azt jelentették be, hogy melyik hat helyszínen rendeznek 2024-ben szombaton is egy rövidített futamot, az viszont egyelőre függőben, hogy milyen módosításokat hajthatnak végre a lebonyolítást illetően.

sprint-2



Az egészen valószínűnek tűnik, hogy megváltozik a sprinthétvégéken az események sorrendje – péntekre kerülne át a sprintszétlövés, szombaton rendeznék magát a sprintet és a szokott időpontban a vasárnapi nagydíjra kvalifikáló rendes időmérőt –, viszont egyebek mellett az is felmerült, hogy részben fordított rajtrácsos felállást vezessenek be a szombati versenyekre.

A sprintekről és az esetleges változtatásokról Toto Wolff, a Mercedes F1-es csapatvezetője is nyilatkozott nemrég a RacingNews365.com portálnak, és nem is tagadta, hogy nem rajong a rövidített távú futamokért:

„Túl sok a változó jelen pillanatban. Összességében nem vagyok a legnagyobb rajongója a sprinthétvégéknek, mert úgy gondolom, az csökkenti a nagydíj értékét. De meg tudom érteni, hogy az emberek szeretik: többen vannak azok, akik szeretik, mint akik nem. Talán túlságosan is hagyományőrző vagy régimódi vagyok. De én jobban szeretem a sima nagydíjakat, mint a sprinthétvégéket. Annyit kell tudnunk, hogy a nagydíj délután 2-kor vagy 3-kor kezdődik, és ennyi.”

f1-wolff-mercedes_2

Wolff ugyanakkor az események sorrendjének változtatását támogatja, sőt azt is elmondta, hogy bizonyos szempontból miért lenne jó a fordított rajtrács vezetése, bár az indoklás meglehetősen egyedi:

„Úgy gondolom, bizonyos mértékig jobban működik, ha először van a sprintidőmérő, aztán a sprint, aztán a rendes időmérő, végül a nagydíjfutam. Beszéltünk a fordított rajtrácsos futamokról is. Lehet, hogy meggondolom magam a fordított rajtrácsos sprintek kapcsán, mert akkor legalább kijelentenénk, hogy az egy ostoba verseny.”

„Hatszor egy évben csinálunk valami ostobaságot, és mindenki el tudná azt különíteni. Más győztesek és más dobogósok lennének, ami frissítőleg hatna. Hatszor szombaton rendeznénk pankrációt, és 24-szer Formula-1-et vasárnaponként” – húzott érdekes párhuzamot a Mercedes-vezér, aki hozzátette: sok még a kérdőjel a formátum kapcsán, de bízik Stefano Domenicaliékban, hogy a megfelelő döntés hozzák majd meg.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: