DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Mercedes: Mindent kicserélünk az autón

Toto Wolff állítja: minden részletében megújult autó lesz a W15-ös – de azt is tudja, hogy a „Mount Everestet kell megmászniuk”, hogy befogják a Red Bullt az F1-ben.

Bár az év végi helyezést illetően egy pozíciót előrelépett a Mercedes a Formula-1-ben, hiszen idén ezüstérmesek lettek a konstruktőri értékelésben a tavalyi harmadik helyezés után, összességében így is elmaradtak a várakozásoktól az Ezüst Nyilak. Többek között megszakadt a tizenegy éve, 2012 óta tartó sorozatuk, miszerint minden szezonban nyertek legalább egy futamot.

A csapat már korábban is beszélt arról, hogy a 2024-es F1-es versenygépük, a W15-ös radikálisan eltér majd az idén évad közben is jelentősen ráncfelvarrott elődjétől. Toto Wolff csapatfőnök most ugyanezt hangsúlyozta az Abu Dhabi Nagydíjat követően:

f1-mercedes-hamilton-abudhabi



„Megváltoztatjuk a koncepciót. Teljesen elmozdulunk attól, ahogy a karosszériát, a súlyelosztást, a légáramlásokat felépítettük. Úgy értem, tényleg szó szerint minden alkatrészt kicserélünk, mert úgy vélem, csak így van esélyünk.”

„Persze el is ronthatjuk” – tette hozzá Wolff, akit a Motorsport.com portál idéz. „Szóval bármi előfordulhat aközött, hogy nem történik meg a várt előrelépés és hogy nagyot ugrunk előre és az élen fogunk harcolni.”

 

Mit jelent a Mercedesnek az F1-es konstruktőri ezüst?

Arra a kérdésre, hogy optimistán vagy szkeptikusan áll az új autódizájnhoz, Wolff így felelt: „Soha az életemben nem éreztem optimistának magam semmivel kapcsolatban. Ez kissé szánalmasan hangozhat, de ez megvédett, hogy kezelni tudjam a várakozásaimat és csak még keményebben hajtsak. Mivel úgy gondolom, sosem lehet elég jó. Ezért ülök itt most is keserédes érzésekkel. Megszereztük a második helyet a konstruktőri világbajnokságon, viszont elveszítettük az elsőt.”

f1-mercedes-russell-abudhabi-2

A Mercedes F1-es vezére részletesebben is beszélt arról, hogy felemás érzések kavarognak benne a konstruktőri vb-ezüst után, hiszen bár lát lehetőséget a még nagyobb felzárkózásra, de azt is tudja, hogy még mindig óriási a 2023-as idényt valósággal letaroló Red Bull előnye:

„Úgy vélem, szerénynek kell lennünk és egy jó napként tekintetünk erre. Ugyanakkor a Mount Everestet kell megmásznunk ahhoz, hogy utolérjük a Red Bullt. Nincs kétségem afelől, hogy a McLaren ott lesz a harcban jövőre, és talán az Aston Martin és mások is.”

„Minden követ meg kell mozgatnunk, és pontosan ezt tesszük Brackley-ben és Brixworthben. És bármennyire is kemény magunkat emlékeztetni arra, hogy ez csak egy második helyezés, egyúttal egy nagyon-nagyon jó lehetőség is arra, hogy visszatérjünk és célba vegyünk a csillagos eget.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: