DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Norris: A csapat is hibázhat, én is szoktam

A McLaren britje nem hibáztatja a csapatot a Russell-lel szemben elbukott pozícióért – helyette a hatalmas fejlődésüket méltatta, és újonc csapattársával való viszonyáról is beszélt.

Az ötödik helyen zárta a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat Lando Norris. A McLaren britje ezzel a világbajnokság hatodik helyén zárt, mindössze egy ponttal lemaradva az előtte egálban végző Charles Leclerc-ről és Fernando Alonsóról. A wokingi alakulat pedig bebiztosította a konstruktőri negyedik helyét az Aston Martin előtt.

Norris arra a kérdésre, hogy frusztrált-e a megszokottnál lassabb kerékcseréje miatt, melynek következtében George Russell a bokszutcában meg tudta előzni, így felelt: „Egy kicsit igen. Pozíciót vesztettünk vele, ami nagyon fontos lett volna a Ferrari elleni csatánkban.”



„Azonban ez bárkivel megtörténhet, számos remek kerékcserénk volt az évben, ahol csodálatos munkát végzett a csapat. Én is szoktam hibázni, néha a kiállások sem sikerülnek tökéletesen. Nem hibáztatom őket, hiszen egész évben jól dolgoztunk. Néha becsúszik egy-egy hiba, most ezért kicsit nagyobb árat fizettünk, de ettől függetlenül elégedett vagyok. A fő célunk az Aston legyőzése volt, ez pedig megtörtént.”

A hatalmas fejlődés

Rég láthattunk példát egy szezonon belül akkora előrelépésre, melyet a McLaren kivitelezett 2023-ban. Norris így felelt arra a kérdésre, hogy számított-e ekkora mértékű fejlődésre: „Nem tudom. Hiszek-e a csapatban? Teljes mértékben. Azonban senkitől sem számítottak akkora fejlődésre, mint amekkorát mi ugrottunk előre ebben az évben.”

„Sem a Ferrari, sem a Mercedes, sem az Aston nem lépett ekkorát előre, ezért is elképesztő, hogy hova jutottunk onnan, ahonnan elindultunk. Az egész csapatra büszke vagyok. Az AlphaTauri is rengeteget fejlesztett az évben, talán a hatodik padlólemezüket láthattuk ezen a hétvégén...” – viccelődött Norris a mellette álló Tsunodával.

Arról, hogy a téli szünet alatt mekkora fejlődés várható a wokingiaktól, így vélekedik a brit: „Nem tudom előre megjósolni. Remek évünk volt, elképesztő, hogy ilyen hatékony fejlesztéseket tudtunk hozni, és hogy ennyi munkát beleraktunk. Jó úton vagyunk, jó emberekkel, jó csapattal. Mindenkire büszke vagyok és kíváncsi vagyok, mit tartogat számunkra a jövő.”

Az első év egy újonc csapattárssal

A 2023-as szezon azért is volt különleges Norris számára, hiszen először került Formula-1-es karrierje során a tapasztaltabb pilóta szerepébe. A futamot követően Oscar Piastrival való viszonyáról is kérdezték a britet:

„Utáljuk egymást…” – viccelte el Norris a választ. „Nem, szerintem jól kijövünk. Oscar szép munkát végzett újoncként, úgy érzem, hatékonyan együtt tudtunk dolgozni. Tanultam tőle dolgokat, remélem, ő is… Igazbálom remélem, hogy semmit sem lesett el tőlem” – fűzte hozzá csipkelődve a brit. „Csapatként elértük, amit szerettünk volna, ha nem tudunk ennyire összedolgozni, nem tudtuk volna legyőzni az Astont.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: