DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Russell és Hamilton ellentétes hangulatban a pénteket követően

Az első szabadedzést megnyerő Russell optimista a szezonzáró hétvége pénteki napját követően – azonban Hamilton szerint a Q3-ba kerülés is kihívás lesz.

A 2023-as szezon utolsó versenyhétvégéje, az Abu Dhabi Nagydíj már a pénteki napon is számos izgalmat tartogatott magában: míg az első szabadedzésen a mezőny fele fiatal, utánpótlás pilótákra cserélődött ki, addig a második gyakorlást két piros zászlós szakasz is megszakította, így nem sok köre maradt a mezőnynek feltérképezni a pályát.

A két megszakítás főként azokat érintette kedvezőtlenebbül, akik az első edzésen átadták a helyüket egy-egy fiatalnak – ilyen volt Lewis Hamilton is, akinek Mercedesét a Formula-2-es bajnoki címért csatában levő Frederik Vesti vezethette.  Arra a kérdésre, hogy elégedett volt-e a pénteki napjával, így felelt a második edzést nyolcadik helyen záró brit:

„Nem kifejezetten, nem volt a legjobb napjaim egyike. Talán összesen négy mért kört tudtam menni, ami nem sok egy nap alatt, főleg, ha figyelembe vesszük azt, amit tudunk az autóról és a pályáról. Azonban nem érződik rossznak, a helyzetünk sem szörnyű, de remélem, szombaton többet tudok menni.”

Időmérős esélyek



Hamiltont arról is kérdezték a pénteki nap végén, hogy lát-e esélyt pozitív csalódásra a W14-esben a szezon utolsó kvalifikációja előtt. A brit így véleményezett: „Ebben a pillanatban egyáltalán nem. Megpróbálok majd valamit kitalálni, hogy a Q3-ba bejussak.”

„Elég nehéz időmérőink vannak mostanában – a Q1-ből a Q2-be jutni, és a Q3-ba jutás is kihívás. Holnap reggel azon kell dolgoznunk, hogy sikeresen továbbjuthassunk az időmérő utolsó felvonásába, de nagyon szoros lesz. George jó eséllyel indul, kedvezőbb helyzetben van, azonban ő nem hagyta ki az első edzést. De nem fogok kifogásokat keresni – holnap mindent bele fogok adni.”

Russell pozitív

A hétszeres bajnokkal ellentétben csapattársa, George Russell kifejezetten optimista a hétvégét illetően – az első edzést az élen zárta, a másodikat pedig hatodikként: „Egészen pozitív pénteket zártam. Az első szabadedzésen sok fiatal volt az autókban, így akkor nehéz volt megmondani, mi is a valós tempónk.”

„A második szabadedzés pedig szakadozott volt, azonban jól éreztem magam a pályán, a versenytempónk erősnek érződött. Szoros lesz a holnap, ott lesz Lando és Charles is, a Red Bullok pedig természetesen mindig tudnak villantani. Izgatottan várom a holnapot.”

Olyan rádiózást is hallhattunk Russelltől az edzéseken, melyben a lassú kanyarokban panaszkodik az autó viselkedésére – arra a kérdésre, hogy ez egy 2024-es fejlesztés tesztelése miatt volt-e, vagy más az oka, így felelt:

„Ez titkos…” – viccelte el a választ a brit. „Nem, igazából csak próbálgattunk olyan beállításokat, melyeket már korábbi futamokon is teszteltünk. Azonban itt, Abu Dhabiban kicsit máshogy reagált rá az autónk, de minden rendben van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: