DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Mindenki kicsit megb*szódott” – F1-esek a Las Vegas-i időrendről

Christian Horner és több társa, valamint számos versenyző is jelezte: át kell gondolniuk, hogy jövőre is ennyire éjszakába nyúlóan versenyezzenek Las Vegasban.

Rendhagyó időrend szerint futották az első Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíjat, hiszen az összes szabadedzést, időmérőt és futamot késő este és éjszaka rendezték. A kvalifikáció például éjfélkor, a futam pedig helyi idő szerint este 22 órakor startolt – de persze a legextrémebb a csatornafedéllel kapcsolatos pályajavítások miatt hajnali 3-ra csúszó második szabadedzés volt.

Az extrém menetrend egyik oka az éjszakai Las Vegas látványa volt, a másik pedig az, hogy az európai nézők számára is kényelmesebb, másnap kora reggeli időpontban rendezzék az eseményeket. Christian Horner szerint azonban át kell gondolni mindezt a jövőre nézve, hiszen a program rendkívüli megterhelést jelentett a teljes F1-es közegnek:

f1-horner-vegas-redbull



„Először is, sok leckét fogunk megtanulni. És szerintem az egyik, amit meg kell néznünk, az az időrend, mert brutális volt a csapat, valamint a háttérben dolgozó férfiak és nők számára. Úgy gondolom, mindenki kicsit megb*szódva hagyja el Vegast így vagy úgy” – fogalmazott a Red Bull csapatvezetője, akit a RaceFans.net portál idéz.

„Brutális hétvége volt ez mindenkinek, aki a színfalak mögött dolgozik, és szerintem meg kell vizsgálnunk, hogyan tudnánk ezen javítani a jövőre nézve. Annyira későn mentünk az éjszaka… talán mehetnénk kicsit korábban az esti órákban, mert úgysem tudsz minden tv-nézőt egyszerre boldoggá tenni. Ha például este 8-kor versenyeznénk, az egy fokkal kényelmesebbé tenné mindenkinek a dolgokat.”

Matt Harman, az Alpine technikai igazgatója arra is rámutatott, miben különbözött a Las Vegas-i időrend más éjszakai futamokétól: „Majdnem olyan volt ez, hogy egyszer meg kellett birkóznod a másik időzónával, aztán pedig az éjszakai átállással is. Kihívást jelentett, de szerintem csapatként tudtuk is, hogy erre számítsunk” – nyilatkozta a szakember, hozzátéve, hogy szem előtt kell tartani a csapatok személyzetének jóllétét is.

f1-ricciardo-lasvegas

Túl sűrű program, túl későn?

A pilóták közül is többen jelezték, hogy nem feltétlenül volt jó az időbeosztás: „A csütörtök késő éjjeli szabadedzés után úgy éreztem, hogy én vagy talán mindenki más kissé önkívületi állapotban volt. Azóta olyan érzés volt az egész, mint egy forgószél” – mondta el például Daniel Ricciardo, aki megjegyezte, hogy ennek ellenére élvezte a Las Vegas-i légkört és paddockot.

Guanyu Zhou ellenben arról beszélt, hogy túl sűrű volt a program az egyéb tevékenységek miatt: „Összességében az az érzésem, hogy minden hétvégén, de különösen ide érkezve, rengeteg az aktivitás. Talán kissé extrém is volt az azok után, ami csütörtökön vagy pénteken történt, tekintsünk rá bármelyik napként is. Úgyhogy ez nem volt a legkönnyebb hétvége az egész paddock számára, mivel nem sokat tudtunk aludni.”

„De az első verseny Vegasban. Talán a következő évre kicsit lehet rövidíteni a csütörtökön, hogy több időnk legyen a mérnökökkel, többet tudjunk a versenyzéssel foglalkozni, mint más dolgokkal” – fogalmazott az Alfa Romeo kínai pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: