DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Fájdalmas, hogy a Q2-be sem jutottunk be” – Norris

Az előző hetekben sorra szállította a dobogókat, most csapattársával együtt már a Q1-ben elhasalt a brit: a tempó vagy a megfelelő taktika hiányzott a McLarennél?

Már a hétvégén megelőzően meglehetősen visszafogott várakozásokat fogalmaztak meg a McLarennél annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban egyértelműen a Red Bull legközelebbi üldözőivé léptek elő, amit jól mutatott Lando Norris interlagosi sprinten és futamon elért második helye.

A szabadedzéseken is látszott, hogy a lassú kanyarokkal és hosszú egyenesekkel tűzdelt pálya valóban nem passzol az MCL60-asnál, de akkora csalódásra aligha számítottak sokan, mint ami a Las Vegas-i időmérőn érte őket, hiszen Norris és Oscar Piastri is már a Q1-ben kiesett.

f1-norris-mclaren-vegas



A 16. helyen végző britet ugyanakkor nem érte váratlanul a gyenge szereplés, az extrém korai búcsú pedig a mezőny szorosságának is betudható volt szerinte: „Nem mondanám meglepetésnek, csak nagyon szoros az állás. Amikor nem érzed magad eléggé komfortosan és egy-két tizedre vagy attól, ahol lenni szeretnél, az nagy különbséget jelenthet” – fogalmazott Norris a Sky Sports F1 kamerái előtt.

„Azt hiszem, két tized volt köztem és az öt hellyel előttem végző között… Nyilván ha pár dolog összeáll, lehetett volna azt mondani, hogy nem is annyira rossz nap ez, bla-bla-bla… De úgy érzem, limitáltak az autónk lehetőségei ezen a pályán, ezt a hétvége előtt is elmondtuk. De fájdalmas, hogy még a Q2-be sem jutottunk tovább.”

„Nem hiszem, hogy feltétlenül bármit is elrontottunk volna. Talán kiállhattunk volna a bokszba, hogy felrakjunk egy új gumit, de nehéz döntés lett volna az időmérő közepén, mivel úgy érzem, én és Oscar is eléggé hamar felvettük a tempót, sokat kihoztunk már az elején is az autóból. Aztán viszont mindenki egyre gyorsabbá és gyorsabbá vált, aminek köszönhetően így rosszul érzékelhettük kicsit a helyzetet az elején. Előfordul az ilyen, de várom a holnapot” – tette hozzá a fiatal brit.

f1-piastri-mclaren-vegas

Mégis a taktikát szúrta el a McLaren?

A Norris által említett tényezőt, miszerint egyetlen szett gumival teljesítették a Q1-et, a csapattársánál sokkal hangsúlyosabbnak értékelte a betliben Piastri: „Úgy gondolom, hogy az este korábbi részében, a harmadik szabadedzésen jó volt a tempónk. Jól működtek a gumik is. Az időmérő kezdetén is rendben volt a tempónk…”

„Nem tudom, mi voltunk-e az egyetlen, akik nem használtak két szett abroncsot – ha igen, akkor szerintem az valószínűleg sok mindent megmagyaráz. Mert az első körök után többé-kevésbé az első ötben voltunk, szóval nem hiszem, hogy a tempónkkal lett volna gond, csak talán a futási tervünk nem volt olyan, mint lennie kellett volna.”

Az újonc ausztrál arra a kérdésre, hogy milyen esélyeket lát vasárnap az előretörésre a mezőny hátsó részéből, így reflektált: „Nos, ma nem megyek kaszinóba, és remélhetőleg az összes szerencsémet így holnapra tartogatom!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: