DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Önző döntés volt, hogy Ricciardo távozott”

Kemény kritikát fogalmazott meg a Renault korábbi F1-es főnöke az ausztrálról, aki 2020-ban alig egy idény után hagyta el őket.

Az elmúlt hetekben kétszer is előkerültek Daniel Ricciardo korábbi átigazolásai. Előbb Christian Horner, a Red Bull Formula-1-es vezére beszélt arról, hogy a jelenleg újra az energiaitalosok kötelékeibe tartozó, az AlphaTaurinál versenyző ausztrál rossz tanácsokat kapott akkor, amikor 2018 végén elhagyta őket, de szerinte mostanra maga a pilóta is belátta, hogy rosszul döntött.

Most pedig megszólalt Cyril Abiteboul is, aki annak idején a Renault F1-es istállóját irányította, amikor Ricciardo 2019-ben és 2020-ban náluk versenyzett. A most már a Hyundai motorsportprogramját felügyelő sportvezető nem titkolja: személyes sértésnek vette, amikor Ricciardo 2020 tavaszán, még a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet alatt úgy határozott, hogy máris elhagyja őket a McLaren kedvéért.

f1-ricciardo-abiteboul-renault-1



„Áprilisban vagy májusban hozta meg a döntését” – mesélte a Dans La Boîte À Gants podcast adásában. „A világ akkor még állt a Covid miatt, nem tudtuk, hogyan térhetünk vissza a pályára vagy egyáltalán visszatérhetünk-e. Ténylegesen egy nagyon korai lépés volt, kicsit önző is, mert végső soron ezzel egyetlen szezonnyi esélyt adott a csapatnak, és tény, hogy rosszul viseltem ezt a döntést.”

 

Ricciardo hibát hibára halmozott

Abiteboul külön beszélt a 2019-es Azerbajdzsáni Nagydíjról, amelyet Ricciardo náluk töltött két évének mélypontjának tekint. Azon a futamon az ausztrál egy félresikerült előzési manőver után a bukótérből visszatolatva hajtott neki Danyiil Kvjat autójának.

„A csapat éppen egy építkezési és szervezési folyamat során járt. Fejlődtünk, de ez azt is jelentette, hogy nem voltunk a Red Bull szintjén. A Red Bull közegéből érkezett, így elkerülhetetlen megjelent a lefokozottság érzése. Nehéz volt ez számára pszichológiailag. A 2019-es bakui verseny abszolút borzalmas volt, egymás után követte el a hibákat.”

f1-ricciardo-renault-2020

A Renault egykori F1-es főnöke azt is elismerte, hogy mindenkit váratlanul ért, hogy 2020-ra nagyot lépett előre az istálló, és olyan autóval rendelkeztek, amellyel dobogós helyezéseket szereztek és amellyel „kevesebb hibával harmadik lehetett volna” a világbajnoki összesítésben:

„Nem hiszem, hogy el tudta képzelni, hogy ekkora előrelépést teszünk az autóval, ahogy mi sem tudtuk. Meg is tudom érteni a stratégiáját. A McLaren eladott neki mindent, hogy megszerezzék őt, de ez is a játék része. Ricciardónak mindig is gondja volt az időzítéssel: túl korán hagyott el minket, ahogy túl korán hagyta el a McLarent is.”

Abiteboul arról is beszélt, hogy valószínűleg túl korai volt Ricciardo szerződtetése – és ez az ő menesztéséhez is hozzájárult:

„Aznap este elmentünk a párommal a kedvenc marseille-i éttermembe, és mondtam neki: ’Ma két dologra koccintunk: egyrészt arra, hogy leigazoltuk Ricciardót, aki egy remek pilóta, másrészt arra, hogy két éven belül ki fognak rúgni’. Mivel kétéves szerződést írtunk alá, és tudtam, hogy ez rá fog világítani arra, hogy a csapat nincs még a kívánt szinten, és ezt esetleg rossz döntésnek fogják majd értékelni. Vegyesek ma is az érzéseim, de legalább nem sültem be a jóslatommal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: