DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Aston: Nem a nyilvánosság előtt kellett volna kísérleteznünk

A hirtelen visszaesésüket az okozta, hogy a 2024-es autó fejlesztéseit tesztelték az AMR23-ason – árulta el az Aston Martin. Alonso mellett a csapatfőnök és a teljesítményért felelős igazgató is nyilatkozott.

Az első nyolc futamon hat dobogós helyezést zsebelt be, és a szezon elején a Red Bull elsődleges kihívójának tűnt az Aston Martin. Azonban a csapat kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso a Kanadai Nagydíjon szerzett második helye után legközelebb csak augusztus végén, Hollandiában állhatott ismét a pódiumon – ezt követően pedig még gyengébb szereplést láthattunk az alakulattól egészen Brazíliáig.

A spanyol szerint fájó volt a két kiesés Austinban és Mexikóvárosban – ám elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a jövőévi autóval biztosan jó irányba induljanak el: „Kísérleteznünk kellett néhány dologgal ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, milyen irányba tartunk, és a következő autónkkal merre induljunk el. Az a két futam fájdalmas volt, főleg Mexikó. Úgy gondolom, hogy nagyon lassúak voltunk csapatként.”

Az elvesztegetett pontok jövőre megtérülhetnek?



Az Aston Martin teljesítményért felelős igazgatója, Tom McCullough szerint abba a hibába estek, hogy a nyilvánosság előtt tesztelték a 2024-es autóra szánt fejlesztéseiket: „A hátralevő futamokon csak arra fogunk koncentrálni, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük – nem pedig a kutatási és fejlesztési projektjeinket futtatni mindenki előtt.”

„Nagyon belelendültünk a tesztelésbe és a következő szezon előkészítésébe, viszont így rengeteg adatot sikerült gyűjtenünk. Nehéz ezeket a kutatásokat elvégezni, főleg sprinthétvégéken, hiszen a bokszutcából sem szeretnénk rajtolni” – tért ki McCullough a sprintformátumú hétvégéken az egyetlen szabadedzés végén életbe lépő parc fermé szabályokra a Motorsport.com oldalának.  

„Bemutattunk néhány alkatrészt, teszteltük őket. Egy kicsit túl sok fejlesztési munkálatot végeztünk a nyilvánosság előtt, ami visszagondolva lehet, hogy nem volt a legelőnyösebb. Ennek ellenére örülünk, hogy jobban megértettük az autónkat, ami kulcsfontosságú a következő szezonra.”

A csapatfőnök szavai

Mike Krack így nyilatkozott az Aston lépéséről: „Ez nem a külvilágról szól, hanem rólunk. Annyit meg szerettünk volna tudni a következő szezonról, amennyit csak lehetséges. Ez persze azzal járt, hogy egy kis részét az idei eredményeknek be kellett áldoznunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: