DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Lando végre azt csinál, amit akar” – Stella

Hatalmas fejlődésen ment keresztül a McLaren az idei évben, Lando Norrisnak pedig láthatóan fekszenek a szezon második felében hozott újítások.

Nagyot fordult a világ a McLaren csapatával a 2023-as F1-es szezon második felére. Az évet az egyik leggyengébb alakulatként kezdték a wokingiak – a szezonnyitó Bahreini Nagydíj után sokan kongatták a vészharangokat –, mostanra viszont a konstruktőri bajnokság negyedik helyét foglalja el a brit istálló. Lando Norris az elmúlt hat futamból ötön a dobogón állt, rendszeresen a második erőnek számít Max Verstappen mögött a versenyhétvégéken. Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke elmondta, minek köszönheti gárdája a nagyszerű feltámadást a kezdeti nehézségek után.

„Fokozatosan belátjuk, hogy a szingapúri fejlesztésekkel együtt sikerül az abroncsok kopását is egyre jobban megfékeznünk a versenyek alatt. Elég sok futamon keresztül megfigyeltük már ezt ahhoz, hogy azt mondhassuk, ez egy következetes mintázat. Ez részben az újításokból fakad. Másrészt viszont úgy gondolom, hogy Landónak végre olyan autója van, ami megengedi neki, hogy azt csinálja, amit szeretne. Kihasználja, hogy kevesebb terhelés éri a gumikat. A fő tényező itt az autó fejlesztése volt. Amint az autó megengedi, hogy a pilóta azt csinálja, amit ő meg tud érteni, további előnyhöz jut ebből” – idézi a RacingNews365.com szaklap Stellát.



Norris csapattársa, az újonc Oscar Piastri teljesítményei is feltűnő javuláson mentek keresztül az idény első feléhez képest. Japánban megszerezte F1-es karrierje első dobogós helyezését, Katarban pedig egy sprintgyőzelem, valamint egy főfutamon elért második hely volt a mutatója. Azóta kissé visszaesett az ausztrál lendülete, csapatfőnöke pedig tudja, miért.

„Kevesebbet láttunk Oscarból több okból kifolyólag is. A sprinthétvégéken például a sprintfutamon futja az első hosszú menetét egy neki új pályán (Brazília). Amikor ilyen nagy a gumikopás, nagyon nehéz azt menedzselni. A futamon felhasznált eszköztárnak fontos része a tapasztalat, amit még meg kell szereznie” – mondta Piastriról az olasz szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: