DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

„Mindennek emelkedett az ára” – az FIA az egymilliós bírságról

Mohammed ben Sulayem elnök szerint az új felsőhatára a bírságoknak nem a pénzről szól, hanem arról, hogy mindenki tartsa be a szabályokat az F1-ben.

Néhány hete váratlanul, a semmiből jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy az eddigi érték négyszeresére, egymillió euróra emelték a kiszabható pénzbírság maximális határát a Formula-1-ben. A pilóták és a csapatfőnökök körében is megütközést és értetlenséget váltott ki a lépés: George Russell „nevetségesnek” nevezte az egymilliós összeget, és arra is rámutatott, hogy a kisebb csapatoknál szereplő vagy épp kezdő versenyzőknek az éves fizetése sem éri ezt a mennyiséget.

Amikor a Speedcafé szaklap megszóltatta az ügyben Mohammed ben Sulayemet, az FIA elnöke prózai magyarázatot adott arra, miért volt szükség az emelésre:

f1-bensulayem



„Mindennek emelkedett az ára. A csapatok manapság milliárdokról beszélnek, ha arról van szó, mennyit ér egy-egy istálló, miközben még mindig nem javítottunk a Jurassic Park idejéből származó szabályzatunkon. Nem azt mondjuk, hogy ’menjetek és fizessetek’. Azt mondjuk, hogy ne gyűjtsetek be ilyen felesleges büntetéseket. Ha nem követsz el ilyen kihágást, nem is fogsz ilyen bírságot kapni. A szabályokat alkalmazni kell és betartatni.”

Ben Sulayem nem tudott pontos példát mondani arra, milyen esetben szabnának ki egymillió eurós bírságot, de szerinte ez nem is az elnök jogköre, hanem a felügyelőké, másrészt eleve inkább tartsa be mindenki az előírásokat:

„Tartsd be a szabályokat, és akkor senki nem fog semmivel megbírságolni. Az emberek eltúlozzák ezt. És ha valakit megbüntetnek, hova megy az a pénz? Az autósportba, visszafektetjük a sportba. Remélem, egyszerűbbé tehetik a felügyelőink életét azzal, hogy betartják a szabályokat és nem szegik meg őket.”

f1-start

„Természetesen nem akarjuk, hogy elérjék ezt az összeget, ezért mondjuk azt, hogy ne csinálják olyasmit. Ismertek a szabályok, transzparensek, nincs mit rejtegetnünk. De nem tudom megmondani, milyen esetben alkalmaznák az egymilliós összeget. Ez a felügyelők dolga, nem az elnöké. Ott vannak a stewardok, tapasztaltak, és tudják, mit kell tenniük. És a versenyzők is rendkívül intelligensek. Ismerik a szabályokat, mielőtt beülnek az autókba.”

Az FIA első embere azt az érvet is lesöpörte, hogy a pilóták egy részének ennél alacsonyabb a fizetése: „Ez nem a pénzről szól, hanem a szabályok betartásáról. A Szövetségnek jogában kell állnia, hogy végrehajtsa a szabályokat, hogy övé legyen az irányítás. Ha nincs erős vezetése a sportunknak, akkor mi lesz? Miénk az irányítás, hogy ha megszegik a szabályokat, akkor nagyon világosak legyenek a szabályok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: