DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„20 milliót érő pontokat dobott el ostobaságból Tsunoda”

Kemény kritikát fogalmazott a mexikói ütközése után az AlphaTauri pilótája kapcsán a korábbi F1-es csapatvezető: szerinte a japán csak a saját érdekeit nézi.

Bár a szalagcímeket elvitte Sergio Perez start utáni kiesése a Formula-1-es Mexikóvárosi Nagydíjon, a futam második felében történt egy sok szempontból hasonló incidens. Yuki Tsunoda próbálkozott az 1-es kanyar külső ívén Oscar Piastri ellen, ám ahogy a hazai hős esetén, itt is összeérés lett az eredménye annak, hogy a japán érzésére túl hamar kezdett el kanyarodni.

Tsunoda ezzel erős pontszerző helyet dobott el magától: az AlphaTauri idén először végezhetett volna mindkét pilótájával a top 10-ben, ami a sereghajtó istállók közötti versenyfutásban óriási lépést jelentett volna számukra (igaz, Daniel Ricciardo hetedik helyével így is megelőzték a Haast és az Alfa Romeót).

f1-tsunoda-piastri-mexiko



Viszont mindezek miatt kemény kritikát fogalmazott meg a RacingNews365.com hasábjain a Minardi egykori F1-es csapatfőnöke, Paul Stoddart, aki ostobának és önzőnek titulálta a japán versenyzőt:

„Érdekes hétvégénk volt a Mexikóvárosi Nagydíjon. Igazán sajnálom Checót. Ez volt a helyes manőver, csak nem sikerült túl jól kiviteleznie. Ha kicsit több helyet hagyott volna, ő jött volna ki az élen az első kanyarból” – írt először még a Perez-féle megmozdulásról.

„Úgyhogy ugranék is egyből az AlphaTaurira és Yuki Tsunodára. Micsoda bolond! Annyira egyértelmű volt, hogy ő és Oscar Piastri ütközni fognak egy ponton. Az ezzel eldobott négy pont, amit a nyolcadik hellyel gyűjtött volna, rendkívül értékes lett volna a csapatnak. Nagyjából 20 millió dolláros különbségről beszélünk a konstruktőri világbajnoki nyolcadik és tizedik helyezett között.”

f1-tsunoda-alphatauri-2

„Bár most a nyolcadik helyen állnak, ez csak osztott nyolcadik hely az Alfa Romeóval 16 ponttal. Ha Tsunoda egyszerűen bebiztosítja azokat a pontokat, ami tényleg ott hevert előtte, 20 ponton állnának, és kényelmesen megelőznék a Haast és az Alfa Romeót. Ez is a különbség Tsunoda és Perez között: Tsunoda az egész csapatot megrövidítette, Perez csak saját magát.”

„A probléma Tsunodával a mentalitása. Nagyon gyors tud lenni, de ha én lennék Franz Tost, valamit csináltam volna vele a manőver után. Annyira nyilvánvaló, hogy csak a saját sikeréért küzd, egyáltalán nem gondol a csapat érdekeire. Összesen tíz pontot szerezhettek volna Daniel Ricciardo hetedik helyével, de ebből négyet puszta ostobaságból eldobott.”

„És természetesen extra szeretetet érzek az AlphaTauri iránt, elvégre az az én egykori Minardi csapatomat, amelyet felvásárolt a Red Bull. Amikor a tizedik, utolsó helyen végeztünk a konstruktőrök között 2005-ben, nem gondoltam volna, hogy 18 év múlva még mindig tizedikek lesznek. Ezért lett volna nagyszerű ez az eredmény, és ezért vagyok mérges Yukira. 20 millió dollárt érő négy pontot dobott ki az ablakon a semmiért, pusztán türelmetlenségből és mert nem a csapatot helyezte előtérbe. Nagyon-nagyon nagyot csalódtam benne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: