DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Verstappen a csúcson, Perez a mélyben: a vasárnapi F1-es hírek

Max Verstappen nyert, Sergio Perez nullázott, Daniel Ricciardo visszatért a pontszerzők közé, Lewis Hamilton és Charles Leclerc dobogóra állt.

Max Verstappen nyerte a Mexikóvárosi Nagydíjat, miután a rajtnál átlépte a két Ferrarit, és onnantól remek tempót diktálva esélyt sem adott a többieknek. Mellé Lewis Hamilton és Charles Leclerc állhatott fel a dobogóra, a negyedik Carlos Sainz mögé Lando Norris zárkózott fel a mezőny végéről, Daniel Ricciardo egy bravúros hetedik helyet fogott az AlphaTaurival, Sergio Perez pedig az első kanyarig jutott, majd ott véget ért a futama. A Mexikóvárosi Nagydíj összefoglalója és végeredménye itt megtekinthető!

Az idei 16. győzelmét arató Verstappen természetesen elégedetten értékelt, és az autót, valamint a mexikói közönséget is dicsérte: mint mondta, az RB19 tempója olyan erős volt, hogy öröm volt vezetni, és egészen hihetetlen szezont futnak 2023-ban, ezt most is bizonyítani tudták. A világbajnok szavai itt olvashatók!

Sergio Perez az első kanyarban ráfordult Charles Leclerc-re, aki nem tudott mit tenni, a hazaiak hőse pedig felrepült a levegőbe, és az autója úgy megsérült, hogy nem tudta folytatni a futamot. A mexikói újságírók gyűrűjében a Formula.hu-nak is nyilatkozó Perez azt mondta, hogy kockáztatott, mert úgy érezte, hogy meg kell próbálnia valami nagy dolgot összehozni, ugyanis megítélése szerint ezúttal csak a győzelem lehetett volna elfogadható tőle.

397275445_617433027268260_242084403897757401_n



Leclerc hangos pfújolást kapott a helyi publikumtól, amit meg is jegyzett az autóból kiszállva adott első interjújában, de elmondta, hogy esélye sem volt elkerülni az ütközést: bekerült a két Red Bull közé, sehova nem tudott menni, semmit sem tudott tenni. Egyetértett versenyzőjével Fred Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke is, aki úgy fogalmazott, hogy Leclerc egy Red Bull-paninibe került. Vasseur azt is hozzátette, hogy nem elégedett a 3-4. hellyel, hiszen az 1-2. pozícióból rajtolhattak, de a versenytempójuk most nem volt elég ennél többre.

A második helyen záró Hamilton abszolút elégedett volt, tetszett neki az autó, tetszett a csapat munkája, a tempó és a végeredmény is: ugyan Verstappen ellen nem volt esélye, de így sem csalódott, boldog az ezüstéremmel, főleg úgy, hogy még a leggyorsabb körért járó pontot is meg tudta szerezni. A hétszeres világbajnok még egy viccet is eleresztett az őt kérdező Jenson Button felé, mondván úgy vigyázott a gumikra, mint volt csapattársa annak idején.

Az ötödik helyen zárt Lando Norris, aki a mezőny végéről kapaszkodott fel óriási tempóban, majd az újraindításnál (Kevin Magnussen balesete miatt piros zászlóval megszakították a versenyt) hibázott és több pozíciót is vesztett, de végül ezeket is kompenzálta, és a hajrában még George Russellt is megelőzte. A McLaren britje is jó hangulatban volt vasárnap este, elismerte, hogy szerencséje volt a piros zászlóval, ecsetelte, hogy mennyire gondolkodva és óvatosan vezetett, de azt is, hogy az autó tempója rendkívül biztatónak tűnt.

A hétvége egyik sztárja végül mindenképpen Daniel Ricciardo lett, aki az időmérőn szerzett negyedik helyét képes volt erős pontszerzésre váltani, és hetedikként behozni az AlphaTaurit. „Boldog vagyok, az egész hétvégém remek volt. Az is elképesztő, hogy az utolsó körben George mögött voltam, nagy dolog a csapatunknak beérni egy Mercedest pályán” – értékelt boldogan az ausztrál.

Újabb tragikus hétvégét zárt az Aston Martin, amely végül egyik autójával sem szerzett pontot, sőt mindkettő ki is esett úgy, hogy Fernando Alonso addig is nagyrészt az utolsó helyen körözött. A spanyol még nem volt túl negatív, azt mondta a futam után, hogy tanulniuk kell ebből is, és bármi is történik a hátralévő versenyeken, 2023 akkor is eredményes szezon az Aston számára. 

A pontverseny frissített állása ezen a linken megtekinthető, Hamilton húsz egységnyire megközelítette Perezt, Sainz pedig már utol is érte Alonsót, aki így visszacsúszott az ötödik helyre. A konstruktőri tabellán pedig az AlphaTauri tört előre, amely megelőzte a Haast, és egálba került az Alfa Romeóval a nyolcadik helyen.

 

Rovanpera világbajnok

Két világbajnokot is avatott vasárnap a WRC: Kalle Rovanpera a második helyen zárta a Közép-Európa Ralit, ezzel megvédte 2022-es címét, és kétszeres világbajnok lett. Míg a WRC2 kategóriában szintén eldőlt a küzdelem egy futammal a vége előtt: Andreas Mikkelsen a power stage megnyerésével szerzett annyi pontot, hogy éppen egálba került Gus Greensmithszel, de mivel ő több győzelmet aratott idén, így a holtverseny mellett szól, Greensmith pedig már nem indulhat a szezonzárón. 

Parádés versenyt, talán az év egyik legjobb futamát teljesítette a MotoGP, és Jorge Martin óriási küzdelemben végül legyőzte fő riválisát, a pontversenyt vezető Francesco Bagnaiát, így győzni tudott, és csökkentette a hátrányát az összetettben. A dobogóra még Brad Binder fért fel, Bagnaia előnye pedig 12 egységnyire csökkent.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: