DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

„A rivalizálást a média kreálja” – Perez üzen a mexikói közönségnek

Ő és Verstappen egy csapatban versenyeznek, a rivalizálás maradjon a pályán. Perez álma a győzelem a mexikói F1-es hétvégén, és az austini előrelépés után úgy érzi, harcban van.

A mexikói szurkolók túlcsorduló indulatai szolgáltatják a beszédtémát a verseny felvezetésében: a fővárosba érkezve kollégánk Lewis Hamiltont és Max Verstappent ábrázoló óriásplakátokkal találkozott, amelyek azt hangsúlyozták, tisztelni kell a rivális versenyzőket. A háromszoros világbajnok testőrökkel érkezett a helyszínre – a holland nem aggódik biztonsága miatt, de a csapat nem kockáztatott arra az esetre, ha Sergio Perez fanatikus rajongóitól kellene megvédeni őt.

A pályán aztán egy olyan kép is feltűnt, amelyen Perez és Verstappen ölelkezik, az FIA-sajtótájékoztatón pedig a mexikói versenyző hangsúlyozta: a rivalizálás csak a verseny hevében létező fogalom, az egyes pilóták közti ellentéteket a média nagyítja fel.

„Fontos, hogy azért küldtük ezt az üzenetet, mert szerintem a média szereti kreálni ezt a fajta pályán kívüli rivalizálást. Ez egy nagyszerű sport, példát mutatunk a fiatal generációnak. A sportra kell fókuszálnunk. Ami a pályán történik, annak ott is kell maradnia. Ezt kell mutatnia országunknak a világ többi része irányába. Nincs a háttérben semmi más, a legfontosabb, hogy minden maradjon a pályán” – mondta a Formula.hu részvételével zajló sajtóeseményen Perez: egyértelműen üzent a közönségnek, viselkedjenek sportszerűen.



„Nyilván mind riválisok is vagyunk, de közben sportemberek is” – reagált arra a felvetésre, csapattársakként vagy riválisokként tekintenek a mexikóiak rá és Verstappenre. „Mindannyian a legjobbat akarjuk magunk számára. Max és én ugyanabban a csapatban versenyzünk, mindketten nyerni akarunk, és ehhez a legjobbat adjuk. Ezért nem gondolom, hogy szó lenne bármilyen rivalizálásról. Például ha Fernandóval küzdünk a futamon, ő sem riválisom a pályán kívül, csak egy versenyen harcolunk egymással. De ahogy mondtam, a média szereti ezeket a pályán kívüli rivalizálásokat kreálni. Fontos, hogy a rajongók is megértsék ezt.”

Mennyire reális álom a hazai győzelem?

A Red Bullnál töltött két szezonjában Perez két harmadik helyezést szerzett a Mexikóvárosi Nagydíjon – a közönség jobban ünnepelte őt, mint a győztest. Mi lenne, ha valóban ő állna a dobogó középső fokán?

„Őrület lenne. Ez a legnagyobb álmom, hogy sikerüljön. Teljesen péntekre, az edzésre fókuszálok, próbálok tökéletes hétvégét összerakni. A legnagyobb álmom, hogy győzzek itthon. Ahogy korábban már mondtam, nagyszerű itt lenni, látni a rajongókat mind. Bele akarok adni mindent és remélhetőleg működni fog” – ábrándozott a győzelemről Perez.

Az első helyhez azonban sokkal erősebb és összeszedettebb teljesítmény kell annál, mint amit Perez – aki Monzában állt utoljára dobogón – mostanában bármikor mutatott. Austin azonban már előrelépés volt, hangsúlyozta az USA-ban ötödikként befutott, de Hamilton kizárása után negyedikként értékelt mexikói.

„Az austini különbség már sokkal kisebb volt, amit az ötödik helyem meg is mutatott. Az első öt-hat helyen belül mindenki egy, maximum két tizeden belül volt. Sprinthétvége volt, találtunk egy irányt, annak köszönhetően, ami Katar után történt: nagyon eredményes napokat töltöttünk a gyárban, mélyen a részletekbe ástuk magunkat és sok mindent megértettünk, melyekkel helyre tudtunk hozni problémákat. Hiszem abban, hogy újra harcban vagyunk” – utalt vissza arra, hogy a szokásos egy helyett három napot töltött szimulátoros felkészüléssel Austin előtt.

 

Így zárja ki a külső hangokat Perez

Nem egyszerű időszakban jön a Mexikóvárosi Nagydíj a pilóta számára: nem csupán hullámvölgyben van, de a szezon hajrájához közeledve a jövőjét is kérdőjelek övezik. Nemrég még az is felmerült, hazai hétvégéjén bejelentheti visszavonulását – egy másik forgatókönyv szerint, melyet a Red Bull azóta cáfolt, a csapat adott ultimátumot neki: ha nem lesz második a bajnokságban, felbontják 2024-es szerződését.

„Nem jelent gondot, örülök, hogy most vagyunk itt. Másféle kihívásokat jelent ez a verseny, de örülök, hogy itt vagyunk a hazámban. Felkészültem, hogy a legjobbamat nyújtsam ezen a hétvégén. Bizonyos szempontból sokkal könnyebb is, mert ha kiszállok az autóból és a paddockban vagyok, akkor azt látom, hogy nagyon más a figyelem, melyet kapok” – mondta Perez, de azért hozzátette: normál hétvégeként kell tekintenie Mexikóra, hiszen hazájában is ugyanannyi pontot osztanak, mint máshol.

 

Mészáros Sándor helyszíni videós bejelentkezése és hangulatjelentése ezen a linken megtekinthető!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: