DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

„Vigyék el Markót a kib**ott csapattól” – ő teszi tönkre Perezt is?

Egy korábbi F1-es szakember szerint Verstappen teljesítménye mellett Marko káros viselkedése okoz hatalmas problémákat a Red Bull pilótáinál.

Az utóbbi napok egyik legérdekesebb történetszála, hogy már nemcsak Sergio Perez, hanem dr. Helmut Marko sorsa is a levegőben lóg a Red Bullnál – a Formula.hu és a Formula Podcast többször is beszámolt arról az elmúlt hónapok során, hogy a házon belüli politikai harc Christian Horner felé billen, és Marko teret, szerepet veszít az energiaitalosoknál.

A hét legelején a nemzetközi sajtóban is előkerült a téma, amire előbb Marko reagált azzal, hogy nincs ilyenről szó, és 2024 végéig neki szerződése van, majd ő fogja azt eldönteni, hogy maradni akar-e utána vagy sem. Nemrég pedig Horner is elmondta a véleményét, ő úgy fogalmazott, hogy ameddig Marko maradni akar, addig nyilván maradni is fog, bár a csapaton belüli szerepek természetesen változnak, változhatnak.

SI202306030300_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



Most Joan Villadelprat beszélt erről a PlanetF1-nek – a spanyol szakember korábban a McLarennél, a Ferrarinál, a Tyrellnél, a Benettonnál és a Prostnál dolgozott az F1-ben különböző pozíciókban.

„Vigyék el Helmut Markót a ki**ott csapattól. Amikor csak kinyitja a száját, semmi mást nem csinál, csak üt valakit. Ebben a témában nem kellene ennyit beszélni, mert ha a dolgok rosszul alakulnak és nehézzé válnak egy pilóta számára, akkor nincs arra szüksége, hogy valaki megmondja, hogy haszontalan” – idézi a portál Villadelprat szavait.

„Amikor vezető vagy, sok ember dolgozik alattad, akkor több módja is van a munkának. Vannak emberek, akik mögött ott kell állni, és ütni őket, szükség van arra, hogy valaki ott legyen, és ezt csinálja, mert így lehet őket motiválni.”

„De vannak emberek, akiknek nem erre van szükségük. Amikor ők hibáznak, akkor össze kell őket rakni újra, mert így lehet a helyükre tenni őket” – magyarázta.

 

Marko nem segít Perez gondjain sem

Villadelprat szerint Sergio Perez rendkívül mély mentális hullámvölgyében is szerepe van Marko viselkedésének, nyilatkozatainak.

„Igen, egyáltalán nem segít, egyáltalán semmit, sőt, a csapatot sem segíti egyáltalán, soha. Dolgoztam Markóval, utánpótlás-szériában volt tőle öt autóm, és nálam versenyzett az akkori Red Bull-juniorok közül Jaime Alguersuari és Brendon Hartley. Ismerem azt a nyomást, amit a fiatal srácokra helyez, az haszontalan.”

„Ő úgy gondolja, hogy a kiabálás és ez a viselkedés reakciót vált ki, de nem: így nem hajszolni, hanem tönkretenni lehet embereket.”

 

Perez persze Verstappen miatt került bajba

Azt azért a spanyol is hozzátette, hogy Perez esetében nyilván nem Marko nyomása az elsődleges probléma, hanem Max Verstappen brutális teljesítménye.

„Nyilván ez sem segít. Annak idején bárkit tettünk Michael Schumacher mellé a Benettonnál, az összetört. Johnny Herbert jó pilóta, de összetört, Martin Brundle jó pilóta volt, de összetört, ugyanez történt Nelson Piquet és Riccardo Patrese esetében.”

„Bárkit teszel Fernando Alonso mellé, ő is összetörik, és Max is összetör bárkit, aki mellette van. Nyilván ha az egyik srác nyer, akkor a fejlesztések is felé mennek logikusan, Checónak pedig nem erre lenne szüksége. De szerintem nincs senki, aki Checónál jobban teljesítene Max mellett, talán csak Fernando. De megfelelő segítséggel és szeretettel, biztonságérzettel Checo a legjobb választás.”

SI202310080555_resize

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: