DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Rosberg: A többieknek is sikerült pályán tartani az autót…

Nico Rosberg szerint túlzás Lance Stroll magyarázata a pályahatárok miatti büntetésére – ő is tesztelt ilyen körülmények között, és orvosa szerint nem volt kockázatos az egészségére.

Az extrém körülményekről szólt a vasárnapi Katari Nagydíj – többen panaszkodtak rosszullétre, ájulásközeli állapotra nem csak a leintést követően, de a futam közben is. Lance Stroll annak ellenére, hogy a kilencedik helyen ért célba, a pályahatárok megszegése miatt időbüntetést kapott, és visszasorolták a tizenegyedik helyre.

A kanadai szerint komolytalan volt az FIA bírálata, hiszen ekkora hőségben súlyos mellékhatásokkal kell megküzdeniük a pilótáknak: „Nevetséges. Ilyen melegben minden elhomályosul, az utolsó 25-30 körben alig láttam valamit a magas tempójú kanyarokban. A vérnyomás leesik, szinte ájultan veszi be az ember a gyors kanyarokat ekkora G-erők mellett.”



A rázókövek is átfestésre kerültek, ezzel még szűkebb helyet hagyva az autóknak – Stroll szerint ez is egy nehezítő tényező volt a pokoli hőség mellett: „Ebben az esetben a látásunkra kell hagyatkoznunk a pálya határait illetően. Azonban most semmit sem láttunk, hiszen elmosódtak a dolgok a kanyarok bevétele közben.”

Rosberg szerint ez nem kifogás

A 2016-os év világbajnoka szerint az Aston Martin pilótája által felsorolt tényezők nem kifogások arra, hogy valaki ennyiszer megszegje a pályahatárokat – többeknek is sikerült szabályosan befejezni a versenyt:

„Nem volt egy rossz futam tőle, azonban extrém az az állítása, hogy az utolsó 25 körben szinte ájultan vette be a magas sebességű kanyarokat” – nyilatkozta Rosberg a Sky Sports oldalának. „Elhiszem, hogy őrülten nehéz versenyük volt, azonban majdnem az összes pilóta képes volt büntetés nélkül teljesíteni. Úgyhogy ez nem kifogás annyi hibára, amennyit ő elkövetett.”

„Az én időmben orvosi felügyelettel teszteltünk ilyen hőmérsékletben, hasonló körülményeket szimuláltunk. A végeredmény az lett, hogy ez még nem kockázatos az emberi egészségre” – árulta el a világbajnok. „Természetesen extrém módon kimerített, nagyon nehéz volt. Ezért alaposabban ki kellene vizsgálniuk, mivel egyértelműen a határon jártak.”

„Nagyjából három kilót vesztettek a futam közben, egy óra 45 perc alatt. Elképesztő, hiszen ez közel öt százaléka a testsúlyuknak, nagyon megterhelő a testnek. Ezért mindenképp alaposabban ki kell vizsgálniuk az esetet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: