DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

Piastri: Adok még öt percet az FIA-nak…

A tegnapi körelvétel után érthetően boldogan nyilatkozott a sprintpole megszerzése után a McLaren újonc F1-ese – de vajon nyerhet-e szombat este?

Oscar Piastri a pénteki kvalifikáción végül csak hatodikként végzett a Formula-1-es Katari Nagydíjon, miután ő is áldozatául esett a négykerekes pályaelhagyás miatti körelvételeknek. A szombati sprintszétlövésen azonban nem ez volt a helyzet: az ausztrál 1:24,454-es idővel szerzett pole-t, és bár kellett hozzá a csapattárs, Lando Norris utolsó kanyaros hibája is, Max Verstappent erőből győzte le a két McLaren, hiszen a holland második körével sem tudta őket megelőzni.

Piastri ezzel F1-es pályafutása során először kezdhet majd meg az első rajtkockából majd egy eseményt – értelemszerűen igazi pole-pozíciónak ezt nem jegyzik majd fel a statisztikák. Az örömét mindez persze nem csorbította a fiatal pilótának:

f1-piastri-pole-1



„Nagyon-nagyon boldog vagyok. De lehet, hogy adok még öt percet az FIA-nak, hogy biztosan én vagyok-e a pole-ban! Remélem, ez rendben volt!” – viccelődött a sprintszétlövés után Piastri, utalva a tegnapi esetre. „Nagyon-nagyon örülök, elég jó kört futottam. Láttam a kivetítőkön, hogy Lando elkövetett egy nagy hibát az utolsó kanyarban, szóval nem tudom, milyennek nézett ki a köre, de rendkívül boldog vagyok.”

A gumigondok miatti pályahatár-változtatásokról és magáról a kvalifikációról így nyilatkozott a továbbiakban Piastri: „Lehetetlen tudni a festett rázókőnél, hogy pontosan hol van, nem látjuk. Ez kissé megnehezítette a dolgokat, de nyilván mindenki számára ugyanez a helyzet…”

„Eléggé küszködtem az időmérő első két szakaszában, de aztán az utolsóra kicsit jobban összeraktam magam. Nagyon-nagyon boldog vagyok, remek munka a csapattól.”

f1-piastri-pole-2

Lehet-e a sprintpole-ból sprintgyőzelem?

A McLaren tehát kisajátította az első sort, a világbajnok-avatás előtt álló Verstappen azonban ott van közvetlenül mögöttük a harmadik pozícióban. Erre Piastri is felhívta a figyelmet, amikor arról kérdezték, lehet-e esélye arra, hogy győzelemre váltsa az első startkockát:

„Meglátjuk… Nyilván Max a harmadik helyről indul, szóval nincs mérföldekre tőlünk. Nyilvánvalóan megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Van kérdőjel a gumi kapcsán, de igyekszünk a legjobbunkat nyújtani, aztán meglátjuk, mire leszünk képesek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: