DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 8. hétfő
F1

Ekkor hagyná el az F1-es Ferrarit Leclerc

Van egy körülmény, ami a távozás felé terelné a monacói F1-es pilótát, de ez jelenleg nem áll fenn – nem kis részben Frederic Vasseur személyének köszönhetően.

Charles Leclerc 2019-ben, második Formula-1-es idényében csatlakozott a Ferrarihoz, s bár szerzett azóta győzelmeket, a 2022-es szezon első harmadát tekintve egyszer sem tűnt úgy, hogy reálisan világbajnoki esélyes lehet a Scuderia. Pedig a 2023-as évadot is nagy várakozások előzték meg, de csalódáskeltően alakult az „első félidő”, amely után az is nagy eredmény, hogy jelenleg reális esélyük van a konstruktőri világbajnoki második helyezésre.

Az elmúlt évek kudarcai után sokszor felmerült a kérdés, hogy vajon meddig lesz türelmes Leclerc a Scuderiával, amelyhez 2024 végéig köti a szerződése. A monacói eddig roppant hűséges volt a vörösökhöz, a The Race által készített interjúban viszont elárulta, mi az a körülmény, amely miatt távozna Maranellóból – és miért nem áll fenn ez jelenleg:

f1-leclerc-ferrari-1



„Úgy tekintek erre, hogy amikor már nem hiszek a projektben, valószínűleg akkor jön el az idő arra, hogy távozzak. Mivel ezek azok a helyzetek, amikor nem hozod ki a legjobbat magadból, és nem tudod annyira segíteni a csapatot, amennyire annak szüksége lenne erre.”

„De jelenleg egyértelműen nem ez a helyzet. Annyira hiszek ebben a projektben, mint hittem korábban is. Különösen azóta, amióta Fred [Vasseur, a csapatfőnök – a szerk.] megérkezett. Úgyhogy ez egyértelmű jelenleg. Ahogy az is világos, hogy győzni akarok. De hiszek ebben a projektben, és biztos vagyok benne, hogy a megfelelő irányba haladunk.”

 

Amiért Vasseur nagy segítség a Ferrarinak

Leclerc az interjúban arról is beszélt, hogy gyerekkora óta vonzalmat érzett a Ferrarihoz és a vörös autóikhoz, de az erős kötődésébe az is belejátszik, hogy nélkülük szerinte el sem jutott volna az F1-ig. A fiatal versenyző elmondta, miért imádja annyira a maranellói istállót és mi az a tulajdonság, amiért különösen hisz az év elején kinevezett új csapatfőnökben, Frederic Vasseurben:

f1-leclerc-vasseur-ferrari

„Ami a Ferrarit igazán nagyszerűvé és lenyűgözővé teszi és amiért annyira imádom a Ferrarit, az a csapatban fellelhető érzelmek és szenvedély. Azt is gondolom ugyanakkor, hogy ezt az érzelmet és szenvedélyt olykor nehezebb kezelni, mint más csapatoknál, mert olyan sokat jelent ez a Ferrarinál dolgozó emberek számára.”

„Amiben Fred remek, hogy egy igazi versenyző, hosszú-hosszú ideje szerepel az autósportban, és mindig rendkívül racionális és nyugodt. És mindig jó víziója van arról, ami történik, legyünk akár rossz vagy jó időszakban.”

„Bizonyos tekintetben „laposak” az érzelmei, ami szerintem remek a csapatnak, mivel perspektívába helyezi a dolgokat. A kiemelkedő pillanatok sem annyira kiemelkedők, mint amilyennek érezzük őket, amikor minden jól megy, és a mélypontok sem annyira borzalmasak, amikor úgy érezzük, hogy nem mennek a dolgok. Ez egy igazi erőssége Frednek, és sokat segített ezzel a csapatnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: