DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

„A nyers sebesség adott” – Stella Piastriról

Az F1-es újonc ausztrál is elismerte, hogy a versenytempóján még dolgoznia kell, de a McLaren-főnök szerint ez könnyebb, ha az alapok adottak.

Hosszú ideje Oscar Piastri nyújtja az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt újoncként a Formula-1-ben, amit jól mutat a spái sprinten elért első soros indulása és második helye, legutóbb pedig a Japán Nagydíjon megszerezte első „igazi” dobogós helyezését.

Az ausztrál ugyanakkor roppant kritikusan rámutatott, hogy volt egy gyengesége, amely kirajzolódott a suzukai futamon, ez pedig a versenytempó. Már a Hungaroringen is ezen úszott el szerinte a pódiumon, múlt vasárnap pedig időnként kifejezetten nagy volt a tempóhátránya a csapattárs Lando Norrisszal szemben – erről részletesebben is írtunk Formula Plusz rovatunkban.

f1-piastri-mclaren-suzuka-2



A McLaren F1-es alakulatát irányító Andrea Stella szerint a versenytempó nem olyasmi, amit egyszer meg lehet tanulni és aztán bármikor előhúzni a tudást a kalapból, hiszen mindig mások a körülmények, így Piastrira is hosszú út vár:

„Úgy gondolom, ha a versenytempóról van szó, akkor az nem olyasmi, amit meg lehet tanulni, s aztán minden versenyen alkalmazni. Japánban a versenytempónál jelentős volt a gumikopás, az autó pattogott is néhány helyen, menedzselni kellett a lassú tempójú szakaszokat, alkalmazkodni kellett a mostani naphoz. De ez nem azt jelenti, hogy ugyanez volt a helyzet Magyarországon vagy máshol.”

„Úgyhogy szerintem ezért ez egyfajta utazás. És ez időbe telik, mert minden helyzetnek megvannak a maga sajátosságai. Biztos vagyok benne, hogy Oscar tanult dolgokat, és valójában a vége felé jobb is volt már, mint a második etapban” – idézi Stella szavait a Motorsport.com szakoldal.

f1-piastri-mclaren-suzuka-1

Az alap F1-es sebesség adott Piastrinál

Stella ugyanakkor nem aggódik a fiatal ausztrál vasárnapi teljesítménye miatt, ugyanis szerinte a legalapvetőbb képességgel rendelkezik a korábban a Formula-3-ban és Formula-2-ben is csúcsra jutó versenyző:

„Nincs egyetlen megtanult dolog, ami minden helyzetben alkalmazható. De az első, amit nézek, az a nyers sebesség, amit láthattunk is tőle. Ugyanis ha az megvan, a versenytempón és egyebeken sokkal könnyebb dolgozni. Megtalálni a határokat egy körön Suzukában, ahogy azt szombaton láthattuk, sokkal nehezebb” – vélekedett a wokingiak csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: