DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Nem hátra, Verstappen felé figyel Norris

A házon belüli vereség ellenére elégedett suzukai időmérőjével a McLaren brit F1-ese. Pénteken még a szokásos ellenfelekre összpontosított, most már a Red Bullra.

A 2023-as szezonban ötödször kvalifikált az első háromba Lando Norris: a szombati suzukai eredmény egyetlen szépséghibája, hogy míg a szabadedzéseken a brit volt a gyorsabb McLaren, ezúttal Oscar Piastri minimális különbséggel (35 ezreddel) megelőzte őt, így a csapattársé lett az első soros rajteredmény, Norrisé a harmadik rajtkocka.

„Nagyon jó nap volt számunkra a mai, csapatként megszereztük a második és harmadik helyet. Oscar nagyszerű munkát végzett, és ahogy megszoktuk, Max is. Én nagyon elégedett voltam a köreimmel” – nyilatkozta az időmérő után Jean Alesinek Norris: nem tűnt úgy, hogy a csapaton belüli sorrend lelombozná.

„Ezen a pályán nem könnyű mindent összerakni. Nagyon gyors a tempó, a legkisebb hiba is jelentős köridőt vehet el. Ezért boldog vagyok, jó napunk volt, erős pozícióban vagyunk holnapra.”



A pénteki edzések után Norris még arról beszélt, a Red Bull nem fogható, mögötte pedig négy csapat lehet harcban. Jelen állás szerint a McLaren helyzete ennél kedvezőbb –az idén már háromszor dobogóra álló 23 éves pilóta most már nem a mögöttük hagyott csapatokkal, hanem Verstappenékkel foglalkozik.

„Jó holnapi eredményt remélünk, de nehéz lesz. Max nagyon jó munkát végez, a Red Bullnál ez mindig így van. Ezért a tőlünk telhető legjobbat adjuk bele, hogy megnehezítsük az életüket és jó futamunk legyen holnapra” – mondta Norris.

Brown: Megnézzük, elkaphatjuk-e ezt a Max gyereket!

„Ez erős szerepelés volt, az egész hétvégén. Oscar és Lando is remekül vezet” – értékelt a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown a médiának. „Egyértelműen kihozzák a legjobbat ebből az autóból, amit a McLarennél dolgozó férfiak és nők adtak nekik.”

„Az autó nagyon gyors, és tovább kell hajtanunk, hogy meglássuk, elkaphatjuk-e ezt a Max gyereket! A csapat a gyárban nagyon biztos az eredményekben. Rám viszont az óvatos optimizmus jellemző, a szezon elejétől a mai napig. De kalapot kell emelni a csapat előtt, fantasztikus munkát végeznek” – nyilatkozta Brown.

Túlzottan biztos volt a továbbjutásban Norris?

Verstappen mellett a brit volt az egyedüli, aki mind a Q1-ben, mind a Q2-ben egyetlen etapot teljesített csak, a fázis végén már nem jött ki a garázsból a többiekkel együtt, hanem korábban megfutott gyorskörére támaszkodott.

Ezzel takarékoskodott két szett lágy abronccsal is, de a Q2-ben majdnem ráfizetett: az első etapok alapján eleve csak a harmadik helyen állt – Piastri a másodikon, mégis az ausztrál ment ki javítani, habár a bokszutcában leállt a McLaren –, és végül a kilencedik pozícióig csúszott vissza. A kiesést persze elkerülte, és három tizedmásodperc elválasztotta a többiekhez képest, de ha bárkinek lett volna váratlan tartalékja, könnyen megbosszulhatta volna magát egy kínos kiesés formájában a továbbjutásba vetett túlzott magabiztosság.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: