DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Ráeszmélsz, mennyire kicsi az F1” – Vettel

A visszavonult négyszeres világbajnok a suzukai pályán létesített rovarszállók átadóján beszélt küldetésről és arról, hogy nem bánta meg a távozását.

Sebastian Vettel tavaly év végén vonult vissza a Formula-1-es versenyzéstől, s azóta főként környezetvédelmi témák kapcsán hallottuk őt megnyilvánulni, ami már az utóbbi években is fontos témakörré vált a német számára.

A hétvégi F1-es Japán Nagydíj helyszínére is ennek kapcsán látogatott ki Vettel, aki a Zümmögő Kanyar elnevezésű projekt keretében igyekszik felhívni a figyelmet a biodiverzitás fontosságára. Ennek apropóján a méhek színeinek megfelelő fekete-sárgára festették a suzukai 2-es kanyar rázókövét, csütörtökön pedig rovarszállókat is átadtak a pályán, amely eseményen a jelenlegi mezőny összes tagja tiszteletét tette.

f1-vettel-mehek-suzuka-1



A projekt kapcsán mutatott lelkesedés okán arról beszélt Vettel a helyszínen, hogy nem bánta meg a visszavonulást és élvezi az F1-en kívüli életet:

„Egyelőre nem” – felelte az esetleges visszatérésen való gondolkodást firtató kérdésre a négyszeres világbajnok. „Élveztem ezt a projektet. Nyilván egy kis projektről van szó, de élveztem az év eddigi részét, rengeteg ötletem van és sok mindennek utánaolvastam.”

„Nagyon hosszú időn át az F1 jelentette az életem középpontját, de amint kilépsz, még inkább ráeszmélsz, mennyire nagy a világ többi része és mennyire kicsi bizonyos szempontból az F1. De ezzel nem a sport izgalmait akarom elvenni: ez egy lenyűgöző sport és lenyűgöző érzés vezetni ezeket az autókat. Szóval igen, természetesen ez hiányzik. De úgy is érzem, hogy egy ponton valószínűleg mindannyiunknak eljön az idő, hogy továbblépjen.”

f1-vettel-mehek-suzuka-2

Ez nem Vettel, hanem mindenki küldetése

Vettel azt is elárulta, hogy a Monacói Nagydíjon tett látogatása során vázolta a suzukai elképzeléseit Stefano Domenicalinak, az F1 vezérigazgatójának, aki támogatta a rovarszállós ötletet, s bár egyelőre ez egyszeri projekt, a német exversenyző nyitott a továbbiakra.

A visszavonult pilóta arról is beszélt, hogy nem feltétlenül ez az ő küldetése: „Talán még mindig várok a kihívásomra, de ez egyértelműen olyasmi, ami nagyon közel áll a szívemhez és rendkívül fontos számomra. Ez nem az én küldetésem, szerintem bizonyos szempontból ez mindenki küldetése kellene, hogy legyen, és ahelyett, hogy rovarokról és különböző életformákról beszélünk, vezessük ezt vissza magunkra, hiszen mindannyian szeretünk ennyi. De vajon ki porozza be a növényeket?”

„Mindenféle rovarok, s ha ezek eltűnnek, mert gyorsan veszítjük el a biológiai sokféleséget, akkor egy tömeges kihalás közepén találjuk magunkat olyan fajok elvesztésével, amelyeket talán még nem is értünk. Szóval ha ez a visszaesés folytatódik, akkor gyakorlatilag el fogunk tűnni erről a bolygóról. Ami kár lenne. Úgyhogy ez nem az én küldetésem, hanem mindenkié.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: