DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Miért írt alá ilyen hosszú szerződést Piastri?

Az ausztrál egészen 2026-ig marad a McLaren kötelékében: a legfontosabb szempont a támogató csapat volt. Norris szerint ők alkotják az F1 legerősebb pilótapárosát.

A Japán Nagydíj felvezetésére jutott egy Formula-1-es versenyzőbejelentés, Oscar Piastri hosszabbított a McLarennel. Az ausztrál eleve több évre szóló megállapodással érkezett Wokingba, amelyet már újonc szezonja vége előtt meghosszabbítottak 2026-ig.

Hosszú távú vállalás ez az elsőévestől, hiszen csupán Max Verstappennek van ennél messzebbre nyúló megállapodása (2028-ig), a biztos helyű versenyzők többsége 2025-ig, a szabályváltozást megelőző évig szerződött le, köztük a csapattárs, Lando Norris is. Miért három évre hosszabbított kettő helyett? – kérdezték Piastritól a hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatón.

„Mindenkire igaz, hogy szereti a biztonság érzetét, az én szemszögemből és a csapat szemszögéből is logikus volt az ilyen hosszú távú folytatás, ami önbizalmat is ad” – magyarázta Piastri az FIA-eseményen.



„Nem volt egy óriási jelentőségű tényező” – beszélt arról, hogy számított-e, a 2026-os szabályrendszert a McLarennel kezdheti meg. „Még mindig csak a pályafutásom 15. versenyénél tartok, fontosabb volt, hogy támogató csapat van körülöttem. Rengeteget fejlődtünk együtt, fontosabb, hogy ez folytatódjon. Otthon érzem itt magam, és a legfontosabb az volt, hogy mindezt együtt folytathatjuk.”

Norris: A McLarené a legerősebb pilótapáros

„Először is, gratulálok neki hozzá! Remek hír minden szerződés megkötése, amely lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig legyél a Formula-1-ben” – beszélt a csapattárs, Lando Norris Piastri hosszabbításáról szintén a sajtótájékoztatón.

„Mindent megtett érte és szerintem a legtöbb ember elvárásait túlszárnyalta azzal, amit idén elért. Engem is hajt… nem kellemes dolog, nem erre vágyom, de nagyszerű munkát végzett. Élvezetes volt a szezon első fele együtt. Ő sokat fejlődött, remélhetőleg ezt folytatja jövőre, 25-ben és 26-ban is” – méltatta a csapattársat a Szingapúri Nagydíj második helyezettje.

Norristól megkérdezték, az így legalább három szezont együtt töltő pilótapáros mennyire erősnek számít a teljes rajtrács tekintetében. A brit vacillált, aztán csak annyit mondott: „A legerősebb!”

Piastri japánul tanult, de először jár Japánban

Visszatérve a fiatal ausztrálra: Oscar Piastri még sosem jutott el korábban Japánba, alacsony szériákban nem versenyzett a szigetországban, és még tartalékpilótaként sem utaztatták ki – tavaly például erre az időszakra esett az Alpine és McLaren szerződésbotránya. Elmondta, a nagydíj előtt meglátogatta Tokiót, ami kicsit zajos volt számára elsőre, de nagyon élvezte a városnézést. Kiderült az is a sajtótájékoztatón, hogy gyerekkorában japán nyelvet tanult.

„Ez már régen volt… Az iskolában három-négy évig tanultam japánt, de az már vagy tíz éve volt. Nem emlékszem sok mindenre” – magyarázkodott Piastri, mikor azt kérték, üzenjen valamit a helyi rajongóknak. Végül csak elhangzott tőle egy japán kifejezés: „Arigato gozaimasu! De ez nagyon egyszerű. Csak néhány szót tudok, de túl sokat nem. Köszönöm nekik, és remélem, hogy jó hétvégéjük lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: