DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Bejelentés: Piastri hosszabbított a McLarennel

Az ausztrál újonc videoüzenetben jelentette be, hogy további három évig, azaz 2026 végéig biztosan a McLarennél fog versenyezni az F1-ben.

Oscar Piastrit tavaly nyáron jelentette be versenyzőjeként a McLarennel az Alpine-nal történt emlékezetes és látványos botrányt követően. A korábban a Formula-3-ban és a Formula-2-ben is bajnoki címet szerző ausztrál kapásból letette a névjegyét az F1-ben: bár „igazi” dobogót még nem szerzett, a spái sprinten viszont az első sorból startolva lett második.

f1-piastri-mclaren-1



Mindezek fényében nem meglepő, hogy a McLaren most bejelentette, hogy meghosszabbította Piastri szerződését. A fiatal versenyző eleve többéves kontraktussal csatlakozott a wokingiakhoz, most pedig mindezt 2026-ig megnyújtották – azaz immár tovább rendelkezik szerződéssel a McLarennel, mint a csapattárs Lando Norris, aki 2025-ig mondhatja ezt el magáról.

„Örülök, hogy sok évre meghosszabbíthattam az együttműködést a McLarennel” – mondta el a bejelentés kapcsán Piastri, aki videó formájában is üzent a rajongóknak (lásd lentebb). „A mezőny élén akarok harcolni ezzel a csapattal, és izgatott vagyok a már lefektetett víziók és alapok kapcsán, amelyekkel oda juthatunk.”

„Amilyen fogadtatásban részesültem és amilyen kapcsolatokat kiépítettem, már most az otthonomnak érzem a csapatot. A csapat irántam mutatott folyamatos elkötelezettsége miatt hihetetlenül megbecsültnek érzem magam, s a csapat szándéka, hogy hosszú távon a jövőjük része legyek, megkönnyítette a döntést. Rengeteget jelent, hogy fél szezon után ennyire akarnak és ennyire hisznek bennem.”

 

„A tavalyi fiatal pilóták tesztjétől kezdve igazán a papaja család igazi tagjának éreztem, s ezért hálás vagyok mindenkinek itt és a rajongóknak egyaránt. A stabilitás óriási előny a karrierem ilyen korai fázisában, s hogy ezt egy olyan presztízzsel bíró márkával mondhatom el, mint a McLaren, lehetővé teszi, hogy folytassuk a megkezdett munkát. Volt már néhány szép pillanatunk az újoncévemben, de izgatottam várom, hogy együtt dolgozhassunk a következő években további nagyszerű pillanatokért.”

A csapatfőnök Andrea Stella, valamint a McLaren elnök-vezérigazgatója, Zak Brown egyaránt azt emelte ki Piastri kapcsán, hogy már alig fél évad alapján bebizonyította az F1-ben, hogy milyen tehetséggel rendelkezik, valamint kiemelték, hogy ő is nagyban hozzájárult az istálló szezon eleji küszködéséből való feltámadásához.

A McLarennek tehát így 2025-ig fix a párosítása, s alighanem az is volt a célja a wokingiaknak, hogy mindkét pilótájukat úgy kössék magukhoz, hogy ne lehessenek érintettek a jövőre várható nagy pilótakeringőben, amikor sokaknak lejár a kontraktusa. Piastri a mostani hosszabbításával egyébként a második legtovább érvényes szerződéssel rendelkező versenyző lett a mezőnyben a 2028-ig aláíró Max Verstappen után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: