DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

Ezért döntött a futam kihagyása mellett Stroll

Egészségileg még csak rendben lett volna az F1-es Szingapúri Nagydíjon a balesete után, de fizikailag nem érezte késznek magát az év legkeményebb futamára.

Egy hatalmas Q1 végi balesettel ért véget múlt szombaton Lance Stroll számára a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj hétvégéje. A kanadai ugyanis az ütközése után nem állt rajthoz a vasárnapi versenyen: egyfelől az autója is komoly javítási munkálatok igényelt, másfelől magának a versenyzőnek is fájdalmai voltak még a közel 50 G-s becsapódás után.

A Japán Nagydíj csütörtöki sajtónapján Stroll elárulta, hogy már jobban érzi magát, s igazából Szingapúrban is rajthoz állhatott volna, de nem érezte úgy, hogy fizikailag teljesíteni tudná a balesete után az év legkeményebb futamát:

f1-stroll-szingapur-crash-1



„Sokkal jobban vagyok, mint vasárnap, most már jól érzem magam” – idézi az Aston Martin versenyzőjét a The Race portál. „Mindenhol éreztem a fájdalmat. Rendben voltam, egészséges voltam a versenyzéshez, de fizikailag nem voltam elég jól ahhoz, hogy rajthoz álljak Szingapúrban, ami az egész szezon legkeményebb futama. Éreztem, hogy fokozódik a dolog szombat este, és tudtam, hogy nem lesz jó móka felkelni vasárnap reggel.”

Stroll elmondta, hogy az orvosok javasolták azt, hogy döntsön ő vasárnap reggel arról, hogy indul-e a versenyen vagy sem: „Átmentem az összes agyrázkódásos protokollon, elvégezték az összes tesztet és ilyesmi. Azt mondták, nézzem meg, hogyan érzem magam este, aztán másnap döntsek.”

A kanadai megjegyezte: úgy érzi, a mezőny végéről indulva is lehetett volna esélye akár a pontszerzésre, hiszen rendre lehet látni nagy felzárkózásokat és sosem lehet tudni előre, mi fog történni a futamon, és rajthoz is állt volna, ha úgy érzi, hogy maximálisan rendben van.

f1-stroll-szingapur-crash-2

Arra a kérdésre pedig, hogy a következő időmérős körében eszébe fog-e jutni, hogyan dobta el az AMR23-ast az utolsó kanyarban Szingapúrban, Stroll határozott választ adott:

„Nem. Minden tapasztalatból tanulsz, de magad mögött hagyod és már teljes mértékben a következő hétvégére koncentrálsz. Én így tekintek erre az egészre. Nyilvánvalóan frusztráló volt így zárni a hétvégét, sokkal több potenciál rejlett az autóban és a hétvégében. De így végződött, most pedig már maximálisan Suzukára koncentrálok.”

A pilóta végezetül azokra a kritikákra is reagált, melyek szerint túl lassan kezdték meg a mentését az incidens után: szerinte a sportbírók egyáltalán nem késlekedtek, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a komplex akkumulátorrendszer miatt egy ideig hozzá sem nyúlhattak az autóhoz, hiszen áramütést is kaphattak volna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: