DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

Mi okozta Verstappen Q2-es kiesését?

A szombati nap meglepetése Verstappen Q2-es kiesése az F1-es Szingapúri Nagydíj időmérőjén – a holland magyarázatot adott.

Ferrari pole-pozícióval és Red Bull nélküli Q3-mal zárult a szombati időmérő Szingapúrban. A Ricciardót helyettesítő Liam Lawson a Q2 végén mindössze hét ezreddel ért körbe gyorsabban a villanyfényes pályán Verstappennél – azonban ez pont elegendő volt a holland világbajnok kiejtéséhez.

A kvalifikációt követően az energiaitalosok pilótája így nyilatkozott a szokatlan teljesítményről: „A harmadik szabadedzés jobbnak érződött, azt hittem, elindultuk a jó irányba. Változtattunk néhány dolgon, amiről úgy gondoltuk, még engedélyezett.”



„Azonban túl agresszívre sikerültek, és nagyon sokat csúszkáltam a kanyarokban. Az első kerekek tapadásából is sokat vesztettem, a nagyobb fékezéseknél pedig leért az autó alja – ezért rendkívül óvatosan kellett használnom a fékpedált. Ezt pedig egy utcai pályán nehéz kivitelezni.”

Mire számítanak a futamon?

Időmérős vereséget korábban is szenvedett az idei szezonban a Red Bull – akár Monzában Carlos Sainz elsősége, vagy a Hungaroringen Lewis Hamilton pole-pozíciója. Azonban ezeken a futamokon mind képesek voltak önerőből visszatalálni az élre – ám a Szingapúri Nagydíjra Verstappen másként látja az esélyeiket:

„Általában jobb az autónk a versenyeken, de nem hiszem, hogy ez Szingapúrban sokat számítana. Nagyon nehéz előzni – nagyjából másfél-két másodperccel gyorsabbnak kellene lennünk, de nem vagyunk, főleg a mostani beállításainkkal. Hosszú és nehéz versenyünk lesz.”

„Még a stewardokkal is beszélnem kell, így a tizenegyedik hely is veszélyben lehet, ám ezen a ponton ez most annyira nem számít” – nyilatkozta a holland. Több hibázás miatt is beidézte az FIA a kétszeres bajnokot – közülük talán Yuki Tsunoda feltartása volt a legszembetűnőbb.

„Nem láttam, hogy jön. A rádión beszéltem épp, és csak akkor szóltak róla, amikor már teljesen mögöttem volt. Ez remekül összefoglalja az egész időmérőmet: kaotikus volt.”

A győzelmi rekord sorsa

Az Olasz Nagydíjon beállított tíz egymást követő győzelem a végéhez érhet a vasárnapi nagydíjon – ám ez Verstappent nem hatja meg: a holland inkább a következő futamra koncentrál, ahol szerinte ismét a Red Bull megszokott teljesítményét láthatjuk.

„Tudtam, hogy el fog jönni az a nap, amikor megszakad. Remek szezonunk volt eddig, inkább választom azt, hogy ennyit nyerünk és van egy rossz hétvégénk, mint hogy csak itt nyerünk, de egyébként nem vagyunk harcban a világbajnoki címekért.”

„Jelenleg fontosabb, hogy megértsük, mi ment félre ezen a hétvégén. Biztos vagyok benne, hogy Suzukában újra gyorsak leszünk. Már a szimulátorban is érződött, hogy ez egy gyenge hétvége lesz részünkről, de a suzukai pályán ismét erősnek érződött az autónk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: