DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Csapatutasítással és Verstappennel is számol a két ferraris

Sainz és Leclerc számít arra, hogy a csapatvezetés rögzíti a sorrendet, ha a győzelem a tét Szingapúrban. A vb-éllovas Q2-es kieséséről is beszéltek – ez Russellnek fel sem tűnt.

Harcolhat-e a pole-pozícióból rajtoló Carlos Sainz és a harmadik rajtkockából kezdő Charles Leclerc egymással Szingapúrban, ha vezetik a nagydíjat? A páros összecsapott a pályán az Olasz Nagydíjon, akkor azonban nem a győzelem, csak a dobogó volt a tét, amelyre a tifosi előtt mindkét versenyző feltétlenül fel akart állni.

Szingapúrban, ha az első helyezésért – a Ferrari első sikeréért a 2022-es Brit Nagydíj óta – zajlik a párharc, a csapat vélhetően beleszól a küzdelembe, a versenyzők pedig tiszteletben fogják tartani a döntést.

„Először is, ennek a pályának a jellege nem engedi meg az olyan nagyszerű kerék kerék elleni csatákat, mint Monza. Ez egy nagyon más pálya” – válaszolta a sajtótájékoztatón az újságírói felvetésre Carlos Sainz. „Holnap pedig mindent meg fogunk tenni a Mercedes legyőzéséért az első-második hely megszerzése érdekében. Biztos vagyok benne, hogy a csapat az összesített eredményt és a győzelem megszerzését helyezi előtérbe.”



„Egyetértek vele. Monza szerintem is olyan pálya, amely segíti az olyan harcokat” – reagált Charles Leclerc is. „De én azt hiszem, ugyanaz a filozófia lesz érvényes, ha a Mercedes nyomása alatt leszünk, akkor a pozíciókat biztosan rögzítik. Ha viszont minden autó messze mögöttünk lesz, és remélem, hogy így fog történni, akkor meglátjuk, mit választ a csapat. Végeredményben mi követni fogjuk, amit nekünk mondanak” – beszélt arról a monacói, hogy azért bízik a tiszta versenyben.

Verstappen Q2-es kiesésének holnap lesz igazán hatása

A két Red Bull pontosan tíz-tíz hellyel rajtol a két Ferrari mögül. „Mostanáig biztosan” – válaszolta mindkét versenyző arra a kérdésre, ez-e a legjobb esély a szezonban a Red Bull legyőzésére. Leclerc hozzátette: „Ilyen hátulról még sosem indultak, és számításba kell vennünk a pályát is. De ahogy George és Carlos elmondta korábban, nem szabad kivenni őket a számításból. Meglátjuk, de a szezon kezdete óta ez a legjobb lehetőség, az biztos.”

„A mérnököm mondta, hogy a Red Bull kiesett, és nem volt olyan rossz hír számunkra!”  – idézte fel Sainz, hogyan értesült Verstappen Q2-es kudarcáról. „Főleg a holnapi napot tekintve, hiszen az időmérőn kilátásban volt a csata Max mellett Landóval, George-dzsal és Charles-lal. Nagyon szoros volt az állás a szabadedzések óta, akárcsak az időmérőn. Ezért gondoltam, hogy a pole-harcra nem lesz olyan nagy hatása, de a győzelemre talán igen. Ilyen szempontból jó hír volt.”

Russellnek nem tűnt fel Verstappen kiesése

Sainz a mérnökétől értesült a szokatlan eredményről, Leclerc-nek a garázsban, az időmérő monitoron vált nyilvánvalóvá – a sajtótájékoztatón rajtuk kívül részt vevő Russell azonban állította, ő lemaradt Verstappen kieséséről, csak utólag vette észre, hogy a holland nem volt a Q3-ban.

„Nekem erről nem szólt senki, így nem nagyon változtatta meg, hogyan mentem a Q3-ba. Mindenesetre furcsa, hogy ennyire nem volt meg a tempójuk a hétvégén. Szokatlan, de ahogy Carlos mondta, nem lehet leírni őket így sem, a holnapi nap kemény lesz” – jósolta a kvalifikáció második helyezettje is, hogy vasárnap Verstappen felzárkózik.

„Azt hiszem, csak a Q3 után jöttem rá. Ilyenkor az ember azokkal foglalkozik, akikkel harcol. Ezen a hétvégén a Ferrarik, Lando, Fernando voltak ezek az ellenfelek. Soha nem mellőzzük őket a számításból, de egyszerűen azokra figyelünk, akikkel közvetlenül harcolunk, és nekik valamilyen okból egész hétvégén nem volt meg a tempójuk” – beszélt arról, hogy a Red Bull-lal eleve nem is számolt az időmérőn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: