DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Honnan húzta elő ezt a bravúrt Albon?

A Williams F1-es pilótája parádés időmérőt teljesített Zandvoortban és a második sorba kvalifikált: megpróbálta megmagyarázni a történteket.

Elképesztő teljesítményt nyújt eddig Zandvoortban a Williams, és Logan Sargeant balesete miatt továbbra is Alexander Albon az, aki hozza az eredményeket: az időmérőn az egészen bravúros negyedik helyet szerezte meg, a második sorba hozta be az autót.

Mivel a Williams hagyományosan az egyenesekben gyors, így pláne meglepetés az, hogy a nagy leszorítóerőt igénylő, kevés komolyabb egyenessel rendelkező Zandvoortban érték el az eddigi legjobb eredményüket idén.

„Jók voltunk az első, a második és a harmadik szabadedzésen is. Úgy éreztem, hogy az első kör óta jól vezethető az autó, hamar megtaláltuk az ideális működési tartományt, úgyhogy nem is nagyon változtattunk rajta az első edzés óta” – mondta Albon a Formula.hu részvételével zajló beszélgetésen.

f1-albon-williams



„Magabiztos vagyok az autóban és amikor magabiztos vagy egy ilyen pályán, ahol ennyire keveset lehet hibázni, ennyire keskeny, ráadásul ilyen változóak a körülmények, akkor csak annyira van szükséged, hogy egynek érezd magad vele. Nekem megvan ez ezen a hétvégén.”

„Ilyen körülmények között nem a legnagyobb csúcsleszorítóerő a lényeg, arra van szükség, hogy az autót a határokon lehessen vezetni, és a mi autónk most ilyen egész hétvégén. Ennyivel tudom magyarázni az eredményt, mert az amúgy nem titok, hogy normál esetben nem vagyunk jók az ilyen pályákon” – magyarázta a brit–thai versenyző.

 

A szembeszél is segített

„További magyarázatom még, hogy bizonyos lassú kanyarokban, például a kilencesben és a tizenegyesben szembeszél volt ma. Ez segít lepleni az autónk gondjait, mert így jobb a féktáv, pedig mindig szenvedünk a lassú kanyarok előtti fékezésekkel. A szembeszéltől nagyobb a leszorítóerő az autó elején, stabilabbá válik, ez segített ma. Remélem, hogy a szélirány holnapra sem változik.”

 

Mi lesz a futamon?

Ami a vasárnapi célokat illeti, egy mosollyal reagált arra, hogy gondolkodik-e a dobogóban:

„Ööö… a versenytempónk amúgy nem volt rossz pénteken, de nem is topkategóriás, márpedig topcsapatok vannak körülöttünk. Nehéz futam lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: