DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Alig várja Leclerc, hogy kukázzák az idei Ferrarit

Ismét jelentkezett a szokásos probléma, a Holland Nagydíjon kiszámíthatatlan az autó viselkedése, ez vezetett a balesethez. Mellette a Ferrari lassú is, még Sainz hatodik helye is erőn felüli.

Akárcsak Logan Sargeant, Charles Leclerc is balesetet szenvedett a zandvoort időmérő Q3-as fázisában, egy furcsa incidensben, szokatlan ponton, a 9-es kanyarban sodródott ki a pályáról és ütközött oldalirányból a gumifalnak. A monacói a 2023-ban már annyiszor emlegetett problémát, az SF-23 kiszámíthatatlan viselkedését okolta.

„Amikor csak beülünk az autóba, nem tudjuk, mit fogunk kapni. Nem szeretem ezt a helyzetet. Ez is olyan hétvége, amikor extrém nehéz vezetni az autót. Az első szabadedzés után küszködtünk az 1-es, 9-es és 10-es kanyarban. Teljesen megváltoztattuk az autót, mégsem segített semmi ebben a három kanyarban” – nyilatkozta a helyszínen Leclerc, miután a Q3 végét csak a pálya széléről, nézőként visszafokozva tekintette meg.



„A 9-esben és 10-esben amikor elengedjük a fékeket, abszolút nincs tapadás a kanyar közepén valamilyen okból. Akkor csak bízunk abban, hogy a kijáraton újra betapad az autó. Abban a körben ez nem történt meg, és mint tudjuk, a falban kötöttem ki” – folytatta a baleset után kilencedik helyen értékelt monacói. A kiszámíthatatlanságot még így jellemezte: „Jelenleg amikor bemegyek egy kanyarba, nulla elképzelésem van arról, hogy óriási alulkormányzottság vagy óriási túlkormányzottság lép majd fel, ami nagyon megnehezíti a helyzetünket.”

A Ferrari az autó jelentős átalakítását ígéri 2024-re, hogy kiküszöbölje ezt a problémát: „Ez egy nagyszerű hír, és természetesen alig várjon, hogy megtörténjen. De addig be kell fejeznünk egy szezont a 23-as évben. De igen, egyedül egy másik irány jöhet szóba, mert őszintén, jelenleg az autót nagyon nehéz vezetni.”

Öt csapat is gyorsabb a Ferrarinál – Sainz

A legutóbb, Belgiumban Leclerc révén még pole-pozíciót szerző Ferrari hollandiai formáját kontextusba helyezi, hogy Carlos Sainz saját hatodik rajthelyét erős eredménynek tartja ezen a helyszínen.

„Q3-ba jutásért harcoltunk, bekerülni és hatodikként végezni tisztességes befejezés. Nem hibáztunk, jó volt a végrehajtás, erős köröket raktunk össze, örülnünk kell ennek a helynek az autó hétvégi teljesítményét nézve” – mondta Sainz. „Tisztességes eredmény lesz, ha holnap is valahol itt végzünk, mivel a Williams, a McLaren, a Red Bull, a Mercedes is gyorsabb nálunk. Ez így 11-12. hely lenne, szóval tényleg erős rajtpozíció a hatodik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: