DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Miért nincsen F1-es Német Nagydíj?

Az ország jelenlegi egyetlen versenyzőjének, Nico Hülkenbergnek érdekes véleménye van arról, miért esett vissza az F1 népszerűsége hazájában.

Németország az elmúlt évtizedekben a Formula–1 meghatározó szereplője volt: három versenyző 12 világbajnoki címet szerzett az országnak, nem is beszélve a Mercedes sikereiről, s a versenynaptárban is sokáig megkérdőjelezhetetlen volt a helyük, sőt két pálya, a Hockenheim és a Nürburgring is állandó szereplője volt a kalendáriumnak. Német Nagydíjat viszont immár 2019 óta nem rendeztek (2020-ban Eifel Nagydíj néven még volt egy Covid miatti beugró versenyük), s míg 2010-ben például még a mezőny negyede német volt – hat versenyző és egy beugró –, mostanra csak a veterán Nico Hülkenberg maradt nekik, s az utánpótlás terén is legföljebb Mick Schumacher visszatérésében lehet bízni az előttünk álló években.

hockenheim_1



Jelenleg tehát Hülkenberg egyedül képviseli Németországot a királykategóriában, s a rutinos pilótát meg is kérdezték arról, szerinte a közeljövőben visszakerülhet-e hazája futam a programba. „Nekem ez nem számít, és nem is hiszem, hogy megvalósulna. Nem látok be a színfalak mögé, talán vannak, akik próbálják mozgatni a szálakat” – mondta a Haas versenyzője, akinek arról is van elképzelése, miért került a sportág ilyen helyzetbe hazájában:

„Szerintem Németországban az autóiparról kialakult egy általános kép: az autóipar felel a klímaváltozásért, nem fenntartható. És szerintem ez kihat a motorsportra is, ezért érzik úgy az emberek, sőt a politika is ezt sugallja nekik, hogy ez az egész rossz, ami negatív hatással van a versenyzésre és az F1-re is” – vélekedett Hülkenberg.

formula-una

Csapatfőnöke, Günther Steiner szintén beszélt a kérdésről, szerinte az autósport németországi helyzetének is jót tenne a verseny felélesztése: „Amilyen népszerű most az F1, szerintem a világon mindenhol teltházas futamunk lenne. Persze a szerződéseket a FOM menedzseli, de szerintem Németország megfelelő helyszín lenne. Nagy az autóipara, van versenyzőjük és komoly F1-es történelmük. Jelenleg ez az egyetlen piac, ami kissé hanyatlik, mindenhol máshol viszont emelkedőben van az F1, szóval egy verseny segíthetne a helyzeten, és német rajongók milliói kaphatnának esélyt arra, hogy hazai pályán láthassanak egy versenyt.”

Ami pedig másik versenyzője hazáját illeti, nos az előző évtized második felében a Dán Nagydíj terveiről is sokat lehetett hallani, de végül nem valósult meg a futam. Steiner persze nem bánná, ha újra elővennék ezt az elképzelést: „Dániának is van F1-es története, itt van Kevin is, és már volt is terv egy koppenhágai versenyre, ami egészen fantasztikus lett volna. Csodálatos város, szerintem készen álltak volna, de azt hiszem, a politikusok nem tudtak megegyezni. Remélem, ismét felmerül majd az ötlet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: