DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Alonso minden átigazolása jó ötletnek tűnt

Sorra vette karrierdöntéseit Fernando Alonso, s bár úgy tűnhetett, hogy rosszabbnál rosszabb átigazolásai voltak, a spanyol úgy érzi, hogy minden egyes lépése jól indokolható.

Fernando Alonsót sokan az F1 történetének legnagyobb versenyzői között tartják számon, ennek ellenére hosszú karrierje során „csak” két világbajnoki címet tudott szerezni, amiben komoly szerepet játszottak szerencsétlen átigazolásai, illetve a „furcsán” alakuló csapaton belüli viszonyai is. Amikor a Sky Sports arról kérdezte a spanyolt, hogy visszatekintve változtatna-e a karrierjét meghatározó döntésein, Alonso úgy nyilatkozott, hogy szerinte a döntései mindig jónak tűntek…

„Semmin nem változtatnék és semmit sem bánok. Senkinek nincs kristálygömbje, hogy megmondhassa, hogyan teljesítenek majd a csapatok a következő évben” – mondta a spanyol, majd elkezdte sorra venni a döntéseit: „Az első az volt, amikor elhagytam a Renault-t a McLarenért, és ebben az évben a világbajnoki címekért harcoltunk. Szóval azt tekintve, hogy mennyire voltunk versenyképesek, ez egy jó döntés és egy jó lépés volt.”

alonso-hamilton-2007



„Aztán csatlakoztam a Ferrarihoz, akiknek nem hiszem, hogy bárki nemet tudna mondani, és az ott töltött öt évem alatt három világbajnoki címért harcoltunk” – folytatta Alonso, valószínűleg a 2010-es és 2012-es egyéni, valamint a 2010-es konstruktőri címre célozva ezzel. Ezt követte karrierje kétségkívül legrosszabb lépése, a McLaren–Honda-szerződés, de visszatekintve ezt is meg tudta védeni:

„Amikor a McLaren–Hondához csatlakoztam, mindannyian úgy gondoltuk, hogy egy izgalmas és erős projekt lesz. Nem működött, de nem baj, az ilyesmi megtörténik ebben a sportágban. Aztán pedig elhagytam az F1-et, mert túl sok dolog volt a fejemben, túl sok kihívás, amit ki akartam próbálni. Csodálatos időszak volt a karrieremben, ki akartam próbálni az endurance-versenyzést, a Dakart, az IndyCart, és ekkor is sikeres tudtam lenni. Szóval ezzel is elégedett vagyok” – mondta a spanyol, majd rátért a visszatérését követő évekre:

alonso-2017-mclaren

„Aztán pedig visszatértem az F1-be, méghozzá azzal a csapattal, amit mindig is a családomnak tartottam. A legutóbbi, utolsó döntés pedig az Aston Martinhoz igazolás volt, ami mindenki szerint a legrosszabb volt, de valójában karrierem legjobbjának bizonyult” – zárta szavait Alonso, aki szerint az ő története is megmutatja, mennyire nehéz dolog a csapatválasztás valójában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: