DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„Nem Verstappen gyorsult, hanem az autója”

Juan Pablo Montoya szerint a holland két éve is pont ugyanilyen tempóval rendelkezett, a mostani Red Bull-lal pedig még heten-nyolcan F1-es világbajnokok lennének.

Veretlenül vonult nyári szünetre a Formula-1-ben a Red Bull: az eddigi tizenkét nagydíjat egyaránt az energiaitalosok nyerték 2023-ban. Ebből ráadásul tíz diadalt Max Verstappen könyvelhetett el, aki így óriási tempóban száguld karrierje harmadik F1-es világbajnoki címe felé.

A korábbi többszörös F1-es futamgyőztes Juan Pablo Montoya nagyra tartja a holland pilótát, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nem Verstappen teljesítménye javult a sokkal szorosabb 2021-es vb-hadjárat óta, hanem a Red Bull versenygépe:

„Verstappen remek munkát végez jelen pillanatban. Legyőzhetetlennek tűnik, akárcsak annak idején Hamilton, amikor ő nyert meg mindent, ez a valóság. Max egy nagyon jó versenyző, de jelenleg övé a legjobb autó is. Verstappen tempója most sem jobb, mint volt két éve, talán ugyanolyan. Csak épp az autó sokkal gyorsabb.”

f1-verstappen-redbull-win



A kolumbiai azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi mezőnyből sokan ugyanúgy világbajnokok lennének az RB19-essel, mint Verstappen – beleértve a holland által házon belül az esetek többségében megsemmisített csapattársat, Sergio Perezt is:

„Max helyén hét-nyolc pilóta is világbajnok lenne ezzel a Red Bull-lal. Például Perez, Hamilton, Sainz, Leclerc, Norris világbajnokságot nyerne. Világos, hogy ha nem vagy jó versenyző, akkor nehezebb a dolgod, mert minél jobb vagy, annál jobb eséllyel kötsz ki jó csapatnál. Norris például egy jó pilóta és a McLaren sokat is fejlődött idén, de Lando valószínűleg egy Red Bullban világbajnok lenne.”

 

Hamilton idejében sem volt ez másként

Montoya egyúttal Lewis Hamiltont sem kímélte. A Mercedes hétszeres világbajnoka idén többször is elmondta, hogy az ő egyeduralkodásuk idején nem voltak akkora fölényben, mint most a Red Bull, ráadásul így is voltak kiélezetten csapaton belüli küzdelmek – az ex-F1-es szerint viszont a mostani helyzet ugyanaz, mint volt korábban évekig:

„Mindig jó akkor panaszkodni, ha épp nem nyersz, de amikor Lewis győzött, azt mondta, nem jelentett előnyt számára az autó. Valójában a Mercedes előnye ugyanolyan nagy volt, mint most a Red Bullé. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy Hamilton ne lenne jó versenyző: pont ellenkezőleg, nagyszerű pilóta. De az a realitás ebben a sportban, hogy a legjobb autóban kell ülnöd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: