DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Az autóban minden pillanat az utolsó lehet”

Spa két áldozata, Anthoine Hubert és Dilano van ’t Hoff emlékére szervezett futást Pierre Gasly – aki beszélt is barátja tragédiájáról.

Nincs lelki szempontból megterhelőbb hétvége egy F1-es szezonban Pierre Gasly számára a Belga Nagydíjénál, hiszen 2019-ben ezen a helyszínen veszítette életét közeli barátja és honfitársa, Anthoine Hubert, akiről azóta minden évben megemlékezik, amikor Spába ér a mezőny, idénre pedig egy egészen különleges ötlettel állt elő barátja, valamint a július elsején ugyanitt életét vesztő Dilano van ’t Hoff emlékére. Gasly a királykategória, az F2 és az F3 teljes mezőnyét meghívta egy futásra, mely során Hubert és Van ’t Hoff halálának helyszínén megálltak egy rövid megemlékezésre.

„Ez egy nagyon érzelemdús esemény volt és most igazán büszke vagyok a sportágunkra” – mondta Gasly meghatottan a futás után. „Ezek között a borzalmas időjárási körülmények között a paddock legtöbb tagja, F1-es, F2-es és F3-as éppúgy, összegyűlt a rajtrácson. Nagyon sokat jelentett számomra ez a futás Anthoine-ért és természetesen Dilanóért, akit néhány héttel ezelőtt veszítettünk el. Szerintem senki számára nem titok, hogy milyen közel álltam Anthoine-hoz, tulajdonképpen együtt nőttünk fel” – folytatta a francia, majd hozzátette:

hubert-alpine



„Ezen az eseményen megemlékezhettem a barátomról és tiszteleghettem előtte mint versenyző előtt. Most az Alpine-nál versenyzek, ő is ehhez a csapathoz tartozott, és tudom, hogy mennyire nagyra tartották, mekkora támogatást kapott tőlük. Szóval most úgy érzem, az ő álmait is magammal hordozom” – mondta Gasly, majd felidézte azt a szörnyű hétvégét négy évvel ezelőttről:

„Aznap éjjel, a verseny előtt nem is tudtam aludni, éreztem, hogy teljesen máshol jár az agyam. Nem tudtam elfogadni, hogy valaki, akivel együtt tanultunk, együtt edzettünk minden nap, éveken át ugyanabban az épületben aludtunk… Azt éreztem, hogy bármelyikünkkel történhetett volna. Tudatosult bennem, hogy nem látom többé a barátomat. Pár másodperc és vége… Persze ezt versenyzőként el kell fogadni, amikor beszállsz az autóba, minden egyes pillanat az utolsó lehet.”

gasly-2019-hubert

„Akkor nagyon sok érzelem futott át rajtam” – folytatta. „Csak húszéves gyerekek voltunk, akkor még semmit nem tudsz az életről. És kőkemény volt ezzel a valósággal szembesülni. Sajnos az élet az ilyen, de nem hiszem, hogy bárki fel tud készíteni ezekre az eseményekre. Végül is az a legfontosabb, hogy élvezd az utazást, élvezd, amit csinálsz, különösen azokkal az emberekkel, akik fontosak a számodra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: